StoryEditorOCM
DubrovnikDr. Ivan Čurlin

Alarmantni podaci: Ovaj karcinom sve više pogađa mlađe ljude, javite se na pregled!

Piše Anđelka Kelava
17. ožujka 2024. - 20:43
Dubrovački gastroenterolog dr. Ivan Čurlin upozorava na važnost odaziva preventivnim pregledimaTonci Plazibat/Cropix

Ožujak je mjesec svjesnosti o karcinomu debelog crijeva, zloćudne bolesti koja je prvi vrhu ljestvice smrtnosti među onkološkim bolesnicima, a ne bi trebala biti kad bi je se na vrijeme otkrilo preventivnim testiranjem. Dr. Ivan Čurlin, gastroenterolog i specijalist interne medicine iz dubrovačke Poliklinike Marin Med upoznao nas je s rizicima ovog karcinoma i načinima prevencije:

- Po smrtnosti od karcinoma debelog crijeva stvarno smo pri vrhu, ali smo pri vrhu i po njegovu otkrivanju. Naši ljudi sve više dolaze na kolonoskopiju, masovno se počeo raditi i nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma. Većina pacijenata, kada dobiju testove kod kuće, uglavnom ih i naprave. Još uvijek je to ispod željenih 70 posto; približavamo se brojci od 30 posto, što je još uvijek nisko. Nakon početka provođenja Nacionalnog programa brojke svakako rastu i pokazuju da je taj trud svih gastroenterologa i djelatnika definitivno bolji, a odgovor je sve veći.Samim tim nalazimo u ranoj fazi maligne bolesti. Nadam se da ćemo u par sljedećih godina imati vidljivi pad tog karcinoma. Sada smo negdje na 3600 slučajeva godišnje u državi, što je dosta.

Bolest sve češće pogađa i milenijalce, osobe u dobi od 25 do 49 godina?

Kada smo prije 15-ak godina počeli nacionalni program, tada je bilo normalno da se preporučuje da se svakome radi kolonoskopija s napunjenih 50 godina života. Međutim, kako smo samo u zadnje dvije godine imali nekoliko stotina oboljelih od karcinoma debelog crijeva koji su bili čak i mlađi od 35 godina, danas je općenito prihvaćen standard u svijetu da se s 35 napunjenih godina radi kolonoskopija, ako imate nekoga u obitelji koji je imao karcinom debelog crijeva. Svjedoci smo, nažalost, da često imamo negenetskih slučajeva tih karcinoma u dosta mladoj dobi. Kolonoskopiju radimo i mlađima od 35 godina zbog simptoma poput krvi u stolici, pozitivnog rezultata Hemokulta, postavljene sumnje ultrazvukom ili anamnezom, odmah se ide na zahvat. Moram pohvaliti naše ljude, taj broj pretraga stvarno raste.

 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika. 

 

21. travanj 2024 22:12