StoryEditorOCM

‘Žuti vlak‘ iz Praga autobusima ‘stiže‘ u Dubrovnik, Ston, Slano, Trsteno i Cavtat, za brzu katamaransku vezu iz Splita tek sad se razgovara!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. lipnja 2021. - 11:42
Posljednji noćni vlak koji je prometovao iz Praga prema Hrvatskoj bio je onaj iz 1936. godine Josko Supic/Cropix

Krenuo je vlak Prag-Split, prošle subote prvi je put doveo više od 300 turista iz Češke, Slovačke i Mađarske na splitski željeznički kolodvor, što je najveći dosadašnji skupni dolazak turista ove godine u grad po Marjanom. U situaciji kada svaki turist čini turističku sezonu, istražili smo postoji li ikakva cestovna ili brodska veza koja bi barem dio tih turista dovela i do krajnjeg juga Hrvatske.

Naime, ovaj tzv. Žuti vlak prometovat će u lipnju i rujnu tri puta tjedno, a u srpnju i kolovozu svakodnevno. Prodano je već više od 30.000 karata! Do Dubrovnika željezničke pruge nema, ali ima drugih načina prijevoza.

- Predviđeno je da ove sezone iz Praga u Split dođe 176 vlakova češkoga prijevoznika 'Regio Jet' i cilj nam je tako dovesti više od 100.000 putnika, a trenutačno je u bookingu toga prijevoznika više od 35.000 putničkih karata - istaknuo je za medije Željko Ukić, predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Putnički prijevoz. Dodao je kako će vlakom Prag-Split moći putovati i naši građani od Zagreba do Splita.

Rekao je i da je sa slovačkim i austrijskim prijevoznikom dogovoren sezonski vlak koji će startati 19. lipnja ove godine, te će Split biti izravno povezan s Bečom i Bratislavom i vozit će dva puta tjedno, a s Mađarskom željeznicom dogovoreno je da 2. srpnja ove godine krene sezonski vlak Budimpešta-Split.

Ukić je istaknuo da će 25. lipnja početi voziti i noćni vlak Zagreb-Split te četiri dnevne linije Zagreb-Split, podsjetivši da u posljednjih 30 godina nije bilo ovakvih sezonskih vlakova iz srednjoeuropskih gradova prema Splitu kao što je to slučaj ovoga ljeta. Split nije tako strašno daleko od Dubrovnika, svaki gost nam je bitan i ovakve vijesti mogu samo obradovati svih nas zajedno, s time da postoji i organizirani prijevoz do daljnjih destinacija.

Kontaktirali smo glasnogovornicu HŽ-a Mihaelu Tomurad Sušac, koja je ekspresno s nama podijelila odličnu vijest – za putnike Žutog vlaka uspostavljene su autobusne linije, između ostalih, i prema Dubrovniku, Stonu, Slanom, Trstenom i Cavtatu.

Poslala je naš upit Alešu Ondruju, glasnogovorniku agencije Student Agency, koji je naznačio da putnici mogu rezervirati karte iz Praga, Bratislave i Budimpešte za Dubrovnik (ili neku drugu destinaciju), a sve je vidljivo na stranici RegioJeta. Karta podrazumijeva prijevoz vlakom do Splita te autobusom do Dubrovnika, koji će prometovati dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, počevši sa 6. srpnjem.

image
Za sezonu je dosad prodano više od 30.000 karata
Josko Supic/Cropix

Što se tiče eventualne katamaranske veze, o tome će tek razgovarati s Jadrolinijom, napomenuo je Ondruj.

S obzirom da se pregovori tek očekuju, za očekivati je da će takva veza biti uspostavljena iduće godine.

Pitali smo i čelnike naših turističkih zajednica, direktora TZ Dubrovačko-neretvanske županije Vladimira Bakića i direktoricu TZ Grada Dubrovnika Anu Hrnić o mogućnosti privlačenja putnika Žutog vlaka na krajnji jug Hrvatske.

Zanimalo nas je i kakva je situacija s dolaskom turista na područje Dubrovnika, koje su i kakve linije uspostavljene, koje su nacionalnosti turisti koji već dolaze ili su u najavi, te kakvu sezonu očekuju 2021.

- Vlak iz Praga, koji prometuje preko Bratislave i Budimpešte prema Splitu, i ove će godine prevoziti turiste do odredišta na našoj obali, a najviše prema Makarskom primorju koje je tradicionalno najposjećenije turistima iz Češke i Slovačke – odgovorio je Vladimir Bakić. - Nastavak putovanja za zainteresirane turiste prema otocima u našoj županije moguć je brojnim brzobrodskim linijama iz Splita prema Korčuli, Lastovu i Mljetu koje su uspostavili različiti brodari, a moguće je brodovima putovati i do Dubrovnika ili koristiti autobusne linije.

- S obzirom da nemamo željeznicu kojom bi se povezali sa Splitom, procjenjujemo da će većina putnika koji koriste navedeni vlak svoj odmor provesti u turističkim odredištima u susjednoj županiji – istaknuo je Bakić. - Vjerujemo da će se turistička putovanja zrakoplovima (što je najvažniji način dolaska turista u Dubrovačko-neretvansku županiju) prema ZL Dubrovnik intenzivirati do kraja ovog mjeseca, te da će se prelazak granica uz primjenu COVID potvrda pojednostavniti i omogućiti značajniji porast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. Stabilne epidemiološke prilike, ne samo kroz glavnu turističku sezonu u srpnju i kolovozu, nego i u nastavku sezone kroz rujan i listopad, preduvjet su za postizanje dobrih rezultata u ovoj godini. Očekujemo solidne rezultate s tržišta zemalja članica EU, osobito iz Njemačke, Francuske, Poljske, Slovenije, a nadamo se da će uspostavljene avionske linije iz SAD omogućiti povratak turista s tog nama važnog tržišta. U ovom trenutku nije moguće jasnije procjeniti situaciju oko popuštanja restrikcija za turistička putovanja u Ujedinjenom kraljevstvu koje više nije dio EU i donosi vlastite odluke o turističkim putovanjima za svoje državljane.

image
Žutim vlakom u Split je doputovalo nekoliko stotina turista
Josko Supic/Cropix

Iz razgovora s partnerima i prema sve boljim epidemiološkim prilikama u Hrvatskoj moguće je ostvariti značajno povećanje prometa u odnosu na prošlu godinu, a brojne aviolinije potvrđuju interes kako touroperatora, tako i samih turista. Evidentan je interes za putovanjima prema našim turističkim odredištima u Rusiji, kao i u Skandinavskim zemljama, te će se i s ovih tržišta uz najavljene letove ostvariti solidni rezultati – naglasio je Vladimir Bakić. - Nažalost, u ovoj godini neće biti moguće ostvariti značajniji povratak turista iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Južne Koreje i Kine zbog ograničenja za turistička putovanja u tim zemljama – zaključio je.

Iz TZ Grada Dubrovnika pak poručuju da koliko su oni  upoznati, ne postoji konkretan dogovor o nastavku  'rute' Žutog vlaka do Dubrovnika katamaranom. -  U svakom slučaju, ovo su dobre vijesti i za Dubrovnik, a pogotovo za područje Dubrovačko neretvanske županije gdje su gosti iz Češke tradicionalno zastupljeniji. Dubrovnik kao primarno avio destinacija orijentiran je prije svega na uspostavu direktnih zračnih linija s našim emitivnim tržištima. Dubrovnik je trenutno povezan direktnim linijama sa sljedećim odredištima: Beograd, Frankfurt, London, Luxembourg, Katowice, Madrid, Minhen, Pariz, Riga, Beč, Varšava. U sljedećim datima trebali bi započeti i letovi za Lyon, Moskvu, Nantes, Poznan, Prag, Rim, Tel Aviv, Villnius. Nakon 15.06. međunarodni zračni promet dodatno će se intenzivirati, pa očekujemo da će Dubrovnik ove sezone biti povezan s oko 60 međunarodnih odredišta, među ostalim i s SAD-om sa 8 tjednih letova - poruluje direktorica TZ Grada Dubrovnika, Ana Hrnić. 

Uključeno u cijenu karte

U cijenu karte uključene su dodatne usluge u vlaku (voda, kava, doručak, Wi-Fi), a uključen je i prijevoz autobusima iz Ogulina, Gračaca, Rijeke i Splita do drugih destinacija na jadranskoj obali

30. travanj 2024 18:12