StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZBOGOM SANITARNIM KNJIŽICAMA

Zavodima za javno zdravstvo smanjene naknade za preglede, ugostitelji i strani radnici ostaju bez ikakvog nadzora

Piše Maja Rilović Koprivec
20. veljače 2024. - 18:46

Sanitarni pregledi i tečajevi tzv. higijenskog minimuma kojima se u ugostiteljskim i drugim objektima s pripremom hrane prevenira pojava i širenje zaraznih bolesti ili trovanja hranom, mogli bi doći u pitanje primjenom Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja za 2024. godinu koji predviđa smanjenje tih naknada, a čime će zavodi javnog zdravstva ostati bez značajnih prihoda od ovih pregleda.

Akcijski plan predviđa smanjenje naknade za zdravstveni pregled na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, tzv. sanitame iskaznice, za 50 posto te smanjenje naknade za edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom, tzv. higijenski minimum, za 50 posto. Rok provedbe je prvi kvartal 2024. godine.

U pojedinim zavodima za javno zdravstvo procjenuju da će im godišnji prihod sada pasti za oko 10 posto. Pitali smo i u našem  Županijskom zavodu za javno zdravstvo koliko će ovo otežati njihov rad, naročito ususret turističkoj sezoni kada je kontrola zdravlja i izdavanje sanitarnih iskaznica u punom jeku.

image

Ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić

Cropix/Cropix

Ravnatelj dr. Mato Lakić obećao je uskoro odgovoriti, a nema sumnje da odgovor očekuju i brojni poslodavci u ugostiteljstvu, naročito oni koji su za sezonu 2024. morali zatražiti dozvole za  strane radnike. Sanitarni pregledi i tečajevi higijenskog minimuma doprinose sprečavanju nastanka i širenja epidemija i trovanja hranom  i često su jedini  zdravstveni su nadzor  radnika koji uglavnom rade u uslužnim djelatnostima, turizmu, ugostiteljstvu i graditeljstvu. Vlasnicima ugostiteljskih objekata sada bi se ostavilo na slobodnu volju da vode brigu o tome, pod prijetnjom kazni u slučaju izbijanja bolesti.

27. travanj 2024 12:39