StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKREVETA NI ZA LIJEK|

Gosti navaljuju, a pola hotela zatvoreno. Zašto je Dubrovnik prekasno otvoren?

Piše Gabrijela Bijelić
15. kolovoza 2021. - 09:08

Najslabiji smo na Jadranu po porastu turističkog prometa, a svuda po Gradu traži se ležaj više. Otvoreni hoteli od popunjenosti pucaju po šavovima, a manjka im radne snage koja je još o Uskrsu iz dubrovačke čamotinje preselila ili u auto-destinaciju Istru ili dalje u EU. Do jučer se govorilo da je odzvonilo apartmanima u garažama bez prozora, a sad odonud hrpimice izlaze backpackeri. Smještaj se svijećom traži, pa je tako jedan dubrovački iznajmljivač zbog ogromnog interesa turista požurio s uređenjem interijera i oglasio ponudu na booking.comu. Boja na zidovima još se nije ni osušila, a sobe je već napunio turistima.

Iznenadilo ih

Neočekivano brz oporavak turizma iznenadio je i neke hotelijere koji su, računajući valjda da će korona potopiti i ovu turističku sezonu, odlučili prespavati ljeto. Kalkulacije im se nisu baš isplatile, makar nitko ne želi priznati krivu procjenu managementa. Iako podaci platforme eVisitor potvrđuju kako prema vrsti smještaja u srpnju hoteli bili gotovo izjednačeni s privatnim smještajem (prvi bilježe 49 538 dolazaka i 177 408 noćenja, a drugi 51 127 dolazaka i 190 241 noćenja), neki su gostima ostali nedostupni. Među takvima je i jedan kompleks s Elafita koji ima obrazloženje za 'ljetni san':

image
Turista početkom kolovoza ima krcato, gdje će se svi smjestiti?
Božo Radić/cropix

- Naš hotel TUI BLUE KALAMOTA ISLAND, sukladno poslovnoj strategiji grupacije i želji da gostima ponudimo još kvalitetniju i potpuniju uslugu trenutno ne radi, jer su u tijeku potrebne aktivnosti pripreme za narednu sezonu u kojoj ćemo dodatno podići razinu usluge, nudeći našim pretežno stranim gostima, kvalitetu koju od otočne destinacije i smještaja s pravom očekuju, uvažavajući sve potrebne specifičnosti kao i lokalnu zajednicu. Ipak, koristimo priliku naglasiti da naša Vila Rose i nadalje radi te je redovno destinacija prvog izbora svadbenih svečanosti brojnih mladenaca i gostiju iz cijelog svijeta kojima s veseljem stojimo na raspolaganju, kaže Nataša Cesarec Salopek iz agencije koja zastupa vlasnike Hotela Koločep.

Vikend letači

Zračna luka Dubrovnik je, prema evidenciji Turističke zajednice Dubrovnika, u srpnju 2021. bila povezana s oko 50 međunarodnih destinacija prema kojima je prometovalo četrdesetak avioprijevoznika. Broj letova se znatno povećao pa tijekom vikenda (subota i nedjelja zajedno) na dubrovačku zračnu luku slijeće više od 90 letova, dok je ukupno u zadnjem tjednu srpnja bilo 247 letova zrakoplovnih prijevoznika. Očekuje se još intenzivniji zračni promet u kolovozu, pod uvjetom da se nastavi pozitivna epidemiološka slika, vele iz TZ.

Sezonski 'spavači'

Lokoti do daljnjeg ostaju i na vratima perjanice cavtatskih hotela. Vlasnici iz grupacije Remisens već su zaradili žestoke kritike domaćih zbog zapuštene okućnice hotela Albatros, obrasle korovom i uvelim dekorativnim biljem, no pomaka nema:

- U ovom trenutku zbog još uvijek neizvjesne situacije s pandemijom COVID-19, ne možemo precizirati datume otvaranja postojećeg hotela Albatros kao niti početka izgradnje novog objekta, ali neovisno o tome provodimo sve aktivnosti u dijelu pripreme investicije za početak izgradnje. Dogradnja današnjeg hotela Albatros iznositi će oko 170 milijuna kuna te će biti objekt standarda 4* i sadržavati će oko 245 soba – izvijestila je potkraj srpnja Sunčica Sakoman, članica uprave Hotela Cavtat.

image
Kolovoz je počeo s gužvama i manjkom ležajeva
Bozo Radic/Cropix

Sheraton Dubrovnik Riviera pun je k'o šipak, dok obližnji novoobnovljeni hotelski kompleks u Mlinima zjapi prazan jer nije ni otvarao.

Iz sastava Hotela Maestral ne radi samo Hotel Adriatic, no u ovom slučaju ne radi se o pogrešnoj procjeni vodstva kuće, već o ranije planiranoj investiciji:

- Od naših hotela trenutno su otvoreni hotel Uvala u kategoriji četiri zvjezdcie te hoteli Vis, Splendid i Komodor s tri zvjezdice, kao i depadans hotela Komodor. Jedino nije otvoren hotel Adriatic koji se neće ni otvarati – potvrdila nam je Romana Vuličević iz Marketinga Hotela Maestral koji su, podsjetimo, krajem studenog prošle godine dobili lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju Hotela Adriatic koji lovi četvrtu zvjezdicu.

image
Noćne gužve na taksi stajalištu na Pilama
Tonci Plazibat/Cropix
Oni broje

U dubrovačkoj Turističkoj zajednici drže se podataka sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, pa kažu kako je u usporedbi s rekordnom 2019., u srpnju ostvareno 50 posto turističkog prometa u dolascima te 53 posto turističkog prometa u noćenjima. U Dubrovniku je trenutačno oko 19 tisuća posjetitelja, a od nacionalnosti dominiraju Francuzi i državljani Ujedinjenog Kraljevstva.
Prema službenoj statistici, Dubrovačko-neretvanska županija od početka godine na 43 posto noćenja u odnosu na 2019. No, napominju kako je u samom srpnju ostvareno je 69 posto noćenja od preklani itd, itd...

30. travanj 2024 14:38