StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoČEKA NAS SIROMAŠNA ZIMA|

Dubrovčani zajednički nastupili pred Plenkovićem: Naše gospodarstvo još treba pomoć Vlade, ako je ne dobiju poduzetnici će otpuštati zaposlenike!

Piše Maja Rilović Koprivec
6. studenog 2021. - 07:52

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske nedavno je na sastanku s dubrovačkim hotelijerima istaknuo kako će se provesti potrebne analize u namjeri da se pomoć pruži svima onima koji i u ovoj sezoni nisu zabilježili značajniji porast prihoda uspoređujući to s prethodnom godinom. Dubrovačko gospodarstvo sasvim je oslonjeno na turizam, a ovaj na aviolinije pa ovdašnja situacija nakon sezone 2021. nije dakako ni blizu onoj u drugim, sjevernijim turističkim destinacijama bolje prometno povezanima koje su se gotovo sasvim oporavile od pandemijskog udara. Našem je gospodarstvu pomoć još uvijek itekako potrebna. Dijeli to mišljenje i Nikolina Trojić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Dubrovnik koja obrazlaže koje su razlike u gospodarstvu i turizmu naše Županije prema ukupnom sektoru, te o čemu je nedavno bilo razgovora s predstavnicima Vlade RH.

- Kad su se primicali Dani hrvatskog turizma, koji su se ove godine održavali u kod nas u Srebrenom, znali smo kakva će poruka ići s tog skupa. Danima, pa i tjednima prije slavili su se izvanredni rezultati prethodne sezone i bilo je za očekivati da će se iznijeti slavodobitna statistika, koja je realna na razini cijele Hrvatske. Svima kojima sezona i inače traje 2 – 3 mjeseca ova godina je bila blizu ili bolja nego 2019.g. Međutim, ne smijemo zaboraviti da naša turistička godina traje minimalno 8 mjeseci. Izostala nam je predsezona, prava sezona je počela 20. srpnja kad su stigli Englezi, u posezoni je izostao MICE segment (s naglaskom na kongrese), a nije bilo niti grupa, na koje smo u ovom razdoblju godine navikli. Jednostavnim rječnikom rečeno ostala je rupa u prihodima - analizira Trojić zašto je dubrovačkom gospodarstvu nužna pomoć države i ove zime.

image
Nikolina Trojić

- Doduše, prema rezultatima Porezne uprave vrijednost fiskaliziranih računa u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme hrane bila je veća u kolovozu i rujnu 2021. nego u istom razdoblju 2019., ali u čašu od 2 dcl ne stane pola litre, u tome leži suština cijelog našeg problema - troškovi su veći od prihoda koji su se ubrali kroz 2,5 mjeseca. Kad k tome dodamo da su ukinute potpore za očuvanje radnih mjesta te da stižu na naplatu COVID krediti (koji su dati s počekom od godinu dana), a u zimu ulazimo s ne baš velikom zaradom od ljeta, onda je jasan saldo. Turistički sektor neće imati dovoljno likvidnosti za pokriti sve troškove i reagirat će logično poduzetnički. Bilance im izgledaju loše i ne mogu dobiti nove kredite pa će rezati rashodovne stavke, a među njima će se neosporno naći i radna snaga. Upravo radnu snagu ističemo kao najveći kapital dubrovačkog turizma i da bi se održala kvaliteta i standard usluge nužna je potpora države za očuvanje radnih mjesta i ove zime. Zbog toga su sve lokalne institucije sjele za isti stol i dogovorile da se Vladi i Premijeru prenese naša stvarnost, ali i molba za uvažavanjem specifičnosti u cilju nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta. Možda smo po prvi put nastupili kao jedinstvena destinacija. Problemi nas očito spajaju – govori Trojić.

image
Prazne dubrovačke ulice koje u sezoni služe kao terase ugostiteljskih objekata 
Tonci Plazibat/Cropix

Navodi kako je teško izdvojiti segment kojemu pomoć više treba nego drugom već ističe: - Najpoštenije je produžiti potporu svim onim poslovnim subjektima koji imaju pad prihoda veći od 40% mjereno devetomjesečnim usporednim pokazateljima u 2021. u odnosu na 2019. godinu – kaže predsjednica ŽKHGK Dubrovnik.

Hoće li biti povoljnog odgovora Vlade koja je ponovno pritisnuta COVID krizom za pomoći, nadajmo se uskoro i da će pomoć biti učinkovita.

07. svibanj 2024 03:55