StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKARIJERA DUGA SKORO 40 GODINA

Dubrovački postolar Ante Farčić dobitnik ‘Zlatnih ruku‘, najvišeg priznanja Obrtničke komore: ‘Svako priznanje mi je drago, jedino mi nije drago što sam ostario!‘

Piše B. Lucić
14. prosinca 2021. - 18:23

Na redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja obrtnika Dubrovnik uručene su nagrade Hrvatske obrtničke komore za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva. Najviše priznanje HOK-a, plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem dodijeljena je dubrovačkom postolaru Anti Farčiću.

- Svako priznanje mi je drago, jedino mi nije drago što sam ostario. (smijeh) Obično ti daju priznanja kad si 'gotov', cijene te poput umjetnika, slikara: kad partiš onda te cijene. (smijeh) Ova plaketa je za 2020., a kako je bila korona onda sam nagradu dobio ove godine. Kad ti struka da priznanje, znači da za sobom imaš neke rezultate. Toliko sam u tom poslu, evo, 'završavam' karijeru, ali drago mi je i imam volje kao prvog dana kad sam poče raditi. Na posao baš idem s voljom, možda je čudno, ali je tako. Nisam se umorio iako me pitaju: "Zašto ne ideš, zašto ne prestaneš?" Ali, ja govorim: "Kad radim, odmaram se! Ovo je meni odmor, a ne umor!" - priča postolar s gruške obale.

Njegova karijera uskoro će obilježiti četiri desetljeća jer je počeo raditi daleke 1984. Nažalost, tijekom svih tih godina nije našao šegrta.

- Mladi neće ovo raditi jer moj posao zahtijeva puno vremena, dvokratnog rada tako da mislim da mladi nisu baš za to. Dobro, došlo je drugo vrijeme, zanati inače izumiru i takvo je doba. Budućnost mog zanata nije baš svijetla jer je danas obuća jeftina... Može se živjeti, ali nije to to. Zanat treba voljeti, a za nešto voljeti treba vremena, govori Farčić koji nastavlja raditi kao da se ništa nije dogodilo.

Nagrada je tim vrednija zbog još jedne činjenice.

- Nešto smo nakon dodjele govorili kako poslije gospara Iva Rudenjaka nitko nije dobio plaketu Zlatne ruke. Drago mi je da su se 'sjetili' i ovih krajeva, obično nagrade idu u Zagreb ili Istru, dodaje Farčić otkrivši da je plaketa našla svoje mjesto u butizi.

Cilj mu je istaknuti, ali da se ne uništi od vanjskih utjecaja.

Pored Farčića, dobitnici nagrada su: Nikolina Farčić i Gordana Mustapić (Zahvalnica za izniman doprinos i poticanje obrtništva), Nikša Grljević i Mato Franušić (Priznanje Komore za doprinos i unaprijeđenje obrtništva), Nikica Rašica Šerić i Zlatko Begušić (Povelja Komore za izniman doprinos razvoju obrtništva).

27. travanj 2024 02:41