StoryEditorOCM
Neretva‘Majstori ljepote‘

Metkovka Daniela Žderić viceprvakinja na Državnom prvenstvu frizera i kozmetičara: ‘Svaka frizura je poput male umjetničke kreacije‘

Piše Kristina Filičić
11. ožujka 2024. - 14:49

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore održani su prvi ‘Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičara HOK-a‘ na kojima se okupilo više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu. U sklopu trodnevne manifestacije održano je Državno prvenstvo za frizere i kozmetičare. Sudjelovala su 33 natjecatelja u devet kategorija iz cijele Hrvatske, o njihovoj vještini odlučivao je jak međunarodni žiri sastavljen od sudaca iz Engleske, Crne Gore i Hrvatske, a o pobjednicima u tri kategorije odluku je donio osobno i Farrukh Shamuratov.

Predstavnica iz naše Županije, ujedno i predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Metkovka Daniela Žderić osvojila je prvo mjesto u kategoriji valovita frizura i treće mjesto u kategoriji romantična vjenčana frizura čime je u ukupnom poretku zauzela drugo mjesto te postala viceprvakinja Hrvatske na ovom državnom natjecanju.

image

Daniela na natjecanju

Hok/

- Svaka priprema i svaki trud su se isplatili, i ove nagrade su zaista plod i potvrda mog dugogodišnjeg rada. Frizerstvom se bavim već 30 godina, i zaista sam sretna što sam otvorila svoj obrt. U ovom poslu najdraže mi je stvaranje. Volim vidjeti kako moje kreativne ideje oživljavaju na glavama klijenata. Svaka frizura je poput male umjetničke kreacije, a zadovoljstvo koje vidim u očima klijenata je neprocjenjivo. Svaki dan je prilika za učenje i napredak u ovom zanatu – kaže Daniela Žderić iz Metkovića koja je sudjelovala i na svjetskom natjecanju OMC World u kategorijama bridal i gala gdje je osvojila 12. i 13. mjesto, te na European Championship OMC gdje je zauzela 6. mjesto.

Na susretu frizera i kozmetičara ‘Majstori Ljepote‘ bila je i član žirija na Školskom natjecanju frizerskih škola Hrvatske na kojem se natjecalo 89 učenika iz 26 škola. Lani je ova Metkovka bila sudac na WorldSkills natjecanju u disciplini frizerstva, a i ove će godine ponoviti to iskustvo. Također, njezinu ‘kreaciju od kose‘ učenici su radili lani na županijskim natjecanjima. 

image
Privatni album

- Zanimanje za frizerstvo i kozmetičke usluge i dalje je prilično popularno među mladima, posebno s obzirom na raznolikost kreativnih mogućnosti i prilika za samozapošljavanje. Kroz moj salon u Metkoviću je prošlo nebrojeno naučnica koje su se obučavale i usavršavale pod mojim mentorstvom. Trenutno imam jednu naučnicu. Također idem i u srednju školu u Dubrovniku održavati radionicu svečanih frizura, te sam pozvana i u druge škole, među njima i onu u Zagrebu – kaže nam sugovornica kojoj inspiracija za frizure dolazi iz rada poznatih frizera širom svijeta.

- Praćenjem njihovih radova i tehnika, stvaram svoj vlastiti stil i pristup friziranju. Svaka nova kolekcija ili revija poznatih frizera pruža mi nove ideje i perspektive koje integriram u svoj rad. Uvijek nastojim biti u tijeku s najnovijim trendovima i inovacijama u frizerstvu.

Romantične vjenčane frizure su joj posebna strast, pa ne čudi da ne zna koliko je kroz proteklih trideset godina mladenki uljepšala.

image

Daniela Žderić sa svojim pobjedničkim kreacijama

Privatni album

- Natjecanje u frizerstvu zaista donosi puno adrenalina i uzbuđenja. Satnica izrade, posebno kada je vrijeme ograničeno, stvara dodatni izazov i potiče frizere da brzo i efikasno izraze svoju kreativnost i vještine. U slučaju kada je vrijeme izrade ograničeno na samo 40 minuta, svaki korak mora biti precizno planiran i izveden kako bi se postigao željeni rezultat. Ovaj intenzivan tempo rada zahtijeva visoku razinu koncentracije, vještine i iskustva. Međutim, za frizere koji vole izazove, natjecanja su prilika da pokažu svoje sposobnosti i talent te se istaknu u svojoj struci – zaključuje nagrađivana frizerka Daniela Žderić.

Na manifestaciji frizera i kozmetičara održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te potrebama preventivnih pregleda i uključenja struke u osvještavanje klijenata o njihovoj važnosti. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, posjetiteljice su tijekom događanje mogle besplatno napraviti mamografski pregled.

Svjetski poznati frizer i edukator Farrukh Shamuratov i svjetska prvakinja u kozmetičkoj njezi Pei Wang educirali su okupljene frizere i kozmetičare, svatko u svom jednoipolsatnom showu, demonstriravši iznimnu vještinu. Davor Bilman je zahvaljujući Skeneru osobnosti naučio okupljene kako unaprijediti svoju komunikaciju s klijentima.

02. travanj 2024 14:15