StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije do ploče, do objekta je

Vojska Crne Gore čuva ulaz u logor Morinj, Komunalna policija iz Kotora u ponedjeljak najavila uklanjanje spomen-ploče

Piše DV
20. listopada 2022. - 10:40
Otkrivanje spomen-ploče zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima Domovinskog rata na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj GoriOpćina Konavle/Općina Konavle

Komunalna inspekcija i Komunalna policija Općine Kotor u ponedjeljak će, po nalogu Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, ukloniti spomen-ploču na objektima nekadašnjih vojnih magazina i bivšeg zloglasnog logora u Morinju kod Kotora, pišu crnogorske Vijesti.

Tada je, navode Vijesti, eksplicitno prekršeno više odredbi Zakona o spomen-obilježjima.

Ministarstva vansjkih poslova i obrane koje vode ministri iz redova Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić i Raško Konjević su 10. listopada postavili spomen-ploču, u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) naložila je u ponedjeljak Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spornu spomen-ploču, jer “nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Općine Kotor, niti da postoji suglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Pripadnici Vojske Crne Gore su već desetak dana angažirani u čuvanju napuštenog vojnog objekta koji je napušten još 2006. da bi se VCG opet pojavila u Morinju uoči postavljanja ploče i od tada stalno čuva zaključanu kapiju na ulazu u kompleks nekadašnjeg “Sabirnog centra”. Prema neslužbenim informacijama “Vijesti”, vojnici koji dolaze iz redova jedinica Mornarice VCG, imaju naređenje da nikome ne dopuste ulaz i to jer "ne čuvaju ploču, već ulaz."

 

26. travanj 2024 13:00