StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINTERVENCIJE POLICIJE

Učiteljica iz Dalmacije ušla u školu bez potvrde i testa, samo je sjela pred učenike, kao da nova pravila nisu njena posla! Jesu li je trebali izbaciti?

Piše Katarina Marić Banje/sd
16. studenog 2021. - 17:02
Ispred zgrade Policijske uprave u Splitu nisu se stvaralae gužve, a policajci su intervenirali u 15 slučajeva na drugim lokacijama Paun Paunovic/Cropix

Do 15 sati u utorak policija je na području PU splitsko-dalmatinske intervenirala u 15 slučajeva dolaska na radno mjesto bez COVID potvrde i napravljenog testa. Nisu utvrđeni elementi prekršaja  ili kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija

- Od 05.30 sati pa do 15.00 sati na području PU splitsko dalmatinske zaprimili samo 15 dojava koje su se odnose na provedbu Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova.

U svim slučajevima policijski službenici su izašli na teren, nisu utvrđeni elementi narušavanja javnog reda i mira i nije bilo daljnje potrebe za postupanjem policije – izvijestio nas je Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

Izvanredna situacija je bila u OŠ Strožanac u kojoj je jedna od učiteljica ušla u školu bez potvrde i testa i ušla u učionicu gdje je održala dva sata. Pitali smo Damira Gabrića, ravnatelja Stožera Civilne zaštite Županije splitsko dalmatinske na kome je odgovornost za takvu situaciju.

- Ravnatelji imaju jasnu uputu tko nema potvrdu za ulazak ne može biti na nastavi, oni zaduženi za provedbu - kazao je i potvrdio kako je Žana Prižmić, ravnateljica škole u Strožancu zbog incidenta kontaktirala županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport kako bi se dogovorili o postupanju.

image
Osnovna škola Strožanac
Joško Ponoš/Cropix

Međutim, javili si nam se uznemireni roditelji koji pitaju što trebaju napravitiako ne žele da im djetetu predaje osoba koja krši epidemiološke mjere koje su na snazi. Trebaju li odvesti dijete s nastave te hoće li taj izostanak biti opravdan, upitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Propisano je da se testiranje provodi dva puta tjedno u sedam dana te nije propisano kojim danima i u kojem intervalu, već o tome odlučuju ravnatelji. Ako u roku od 7 dana djelatnik ravnatelju ne predoči potvrdu kojom dokazuje izuzeće od testiranja niti predoči dva negativna testa, ravnatelj je dužan primijeniti točku VI. koja navodi kako u tim slučajevima ne smije ulaziti ni boraviti u službenim prostorijama. Što se tiče učenika, navedena Odluka se ne odnosi na učenike te se za njih nastava odvija redovno, osim ako ih škola ne obavijesti drugačije – odgovorili su ne izjašnjavajući se o konkretnoj situaciji kada maloljetnicima drži nastavu osoba koja krši mjere.

Nazvali smo u OŠ Strožanac ravnateljicu Žanu Prižmić, ali je bila zauzeta. Poslali smo joj upit što trebaju napraviti roditelji u situaciji kada im djecu nastavu drži osoba bez COVID potvrde ili negativnog testa te hoće li opravdati izostanak učenika s nastave u tim situacijama. Kad dobijemo odgovor objavit ćemo ga.

Za to vrijeme u komentarima na društvenim mrežama se opisivala situaciju u školi u Strožancu.

- Jedna učiteljica je ušla bez potvrde i bez testa u školu. Pokušali su je zaustaviti, ali na kraju nisu (podvornik je odličan čovik, rekao je da neće nikoga čupat za rukav pa da ga tuže, nego ako oće neka dođu iz Ministarstva pa neka brane ljudima da uđu). Ušla je u učionicu i odradila jedan sat nakon kojeg joj je ravnateljica rekla da ne može više raditi. Nakon što je ona odbila napustiti razred, ravnateljica je pozvala policiju.

Došla su dva policajca i jedan čovjek iz civilne. Ušli unutra. Mi smo čekali vani, nas 6 roditelja i 4 učitelja koja su se pojavili kao podrška i svjedoci. Nakon cca 45 min, tražili su te učitelje da uđu dat izjavu. Nakon još 15 min izašli su policajci i civilna vani i to je to. Ne mogu joj ništa. Nemaju nikakvu zakonsku osnovu da joj zabrane raditi. Ta učiteljica je trenutno u školi i drži nastavu – navedeno je. 

26. travanj 2024 13:09