StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘pokušaj atentata‘

U Ukrajini otrovan čečenski general, umalo kobno je bilo pismo sumnjivog sadržaja... Jedna stvar posebno je znakovita

Piše Davor Krile/SD
13. veljače 2023. - 10:52

Predsjednik ruske federalne republike Čečenije Ramzan Kadirov objavio je da je njegov vrhovni general u Ukrajini otrovan nakon što je primio i otvorio kuvertu sa sumnjivim sadržajem.

Kadirov je na svom Telegram kanalu jutros obznanio kako je Apti Alaudinov, zapovjednik jedinice Putinovih specijalnih čečenskih snaga Ahmat, 8. veljače primio pismo koje je bilo zasićeno supstancom jakog mirisa. Posrijedi je bio ‘pokušaj atentata‘, pojasnio je Putinov čečenski gubernator.

Prema njegovoj objavi, generala Alaudinova, ali i druge borce čečenskih snaga koji su došli u kontakt sa spornom omotnicom, zbrinulo je na vrijeme medicinsko osoblje te su navodno izbjegnute najgore posljedice, prenio je Newsweek. Ipak, više je nego znakovito da se vijest o trovanju čečenskog generala obznanila tek nakon punih pet dana. 

image

Kadirov na proslavi ‘prisajedinjenja‘ Donjecka i Luganska

Mikhail Metzel/Afp

Apti Alaudinov od prvog dana invazije predvodi snage Ramzana Kadirova koje se bore za Vladimira Putina u Ukrajini. U nizu navrata optuženi su za ratne zločine, zlostavljanja i silovanja, no na bojištu se dosad baš nisu ni približno iskazali kao na pozerskim snimkama po društvenim mrežama, pa ih i u Rusiji zovu ‘Tik-tok ratnicima‘.

Sam general Alaudinov je također dostojan predvodnik takve EPP vojske: najčešće nastupa propagandistički u virtualnom prostoru, te u ruskim medijima i na moskovskoj državnoj televiziji, gdje redovito pronosi poželjne ‘istine‘ o Putinovoj vojni u susjednoj državi. Za takve zasluge odlikovan je najvišim odličjem Kremlja, titulom Heroja Rusije, a koncem prošle godine postao je i ‘herojem‘ tzv. Narodne Republike Lugansk.

image

Sveto trojstvo: Putin, pokojni Ahmad Kadirov i sin mu Ramzan

Ilia Varlamov/Afp

Proslavio se nakon što je rusku invaziju na Ukrajinu na samome početku nazvao ‘svetim ratom protiv sotonskih vrijednosti Zapada‘. U jednom od prvih govora čečenskim dobrovoljcima poručio je kako u Ukrajinu odlaze boriti se ‘protiv sotonista koji žele čečensku i rusku djecu voditi na gay parade‘. Putinove postrojbe nazivao je ‘Spartancima 21. stoljeća‘ te Čečene i Ruse oslikavao kao jedan narod koji, za razliku od Zapada, ‘ima majku, oca, obitelj i Boga‘.

Alaudinov je u nekoliko navrata u marketinškome zanosu pokušavao čak propagandistički ujediniti islamsku vjeroispovijest svojih boraca i rusku režimsku religiju, pravoslavlje, kojoj svojim oružjem u Ukrajini već godinu dana služe. U nastupu za list “Komsomolskaya Pravda”, iznimno blizak Kremlju, Alaudinov se lani sebe čak usudio nazvati i ‘Isusovim vojnikom‘:

image

Čečenske specijalne snage na paradi u Groznom 

Elena Fitkulina/Afp

“Cijeli život se pripremam za dan kad će na zemlju doći poslanik Isa – Isus, jer ja ću tad biti u njegovoj vojsci. Tome će prethoditi određeni događaji. Prije Isusove pojave pojavit će se Imam Mahdi, vođa svih muslimana, i on će biti u džamiji kada Isus uđe. Upoznat će se i moliti zajedno. Taj dan će označiti ujedinjenje vojske muslimana i kršćana u borbi protiv đavla, protiv antikrista. Nema ničega čudnog u mojoj izreci da smo mi Čečeni Isusova vojska, jer mi smo svi zajedno u ratu protiv sotonista. A pobjeda koju danas postižemo je naša zajednička pobjeda nad mračnim silama”, poručio je svojim muslimanima šef čečenskih specijalnih snaga.

04. svibanj 2024 16:28