StoryEditorOCM

U 113. GODINI Preminuo najstariji muškarac na svijetu, najstariji Hrvat se u 108. godini života još uvijek dobro drži

Piše Davor Krile
26. veljače 2020. - 14:06
Umro je najstariji muškarac na svijetu, čija je rekordna dob bila i službeno verificirana: Japanac Chitetsu Watanabe doživio je zamalo punih 113 godina, donosi Slobodna Dalmacija.

Rođen je 5. ožujka 1907. u Niigati na sjeveru zemlje, a donedavno je živio u staračkome domu u gradu Joetsu u središnjem Japanu. Guinnessova knjiga rekorda ga je relativno nedavno, početkom veljače, proglasila najstarijim živućim pripadnikom muškoga roda na planeti i uručila mu prigodnu diplomu.

Najstarija žena također je Japanka i zasad baš i ne namjerava uskoro napuštati ovaj svijet.

Kane Tanaka svoj je 117. rođendan proslavila ovoga siječnja u bolnici u Fukuoki i smatra se najstarijom zemaljskom pripadnicom ljudskoga roda koja svoju dob može dokazati validnim osobnim dokumentima. Rođena je 1903. i uz svoje četvero biološke djece othranila je još i petero usvojene.

Od svoje 103. godine boluje od karcinoma debelog crijeva, no bolest joj u bitnome ne kvari popriličan apetit i svakodnevnu životnu radost. Neskrivena joj je želja poživjeti još barem do okruglog 120. rođendana.

Njezin pokojni sunarodnjak Chitetsu Watanabe svoju je dugovječnost donedavno svima tumačio čestim smijehom i izbjegavanjem svake ljutnje. Završio je poljoprivrednu školu i radio u tvrtki za proizvodnju šećerne trske, a tijekom Drugoga svjetskog rata bio je angažiran u postrojbama japanske vojske na Pacifiku.

Poslije se vratio u rodni grad te do mirovine živio dosadnim službeničkim životom, uzgajajući u trenucima dokolice stabalca bonsaia. Iza njega je ostalo petero djece, 12 unuka, 16 praunuka i jedan pra-praunuk.

Da dugovječnost baš nije ekskluzivno japansko pravo, čak ni u sezoni koronavirusa, dokazuje i najstariji živući Hrvat koji je u prosincu prošle godine proslavio 108. rođendan.

Riječ je o Josipu Kršulu iz Selca kod Crikvenice koji za lijepoga vremena još rado s nećakom sjedne u barku i pjevajući zaplovi do Novog Vinodolskog, piše Slobodna Dalmacija.
27. travanj 2024 07:10