StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat se širi?

Serija neobjašnjivih eksplozija u ruskim gradovima, panika i u Tiraspolju: ‘Proglašavam crvenu uzbunu‘

Piše Vlado Vurušić/JL
27. travnja 2022. - 16:03

I dok se ruska ofenziva na Donbas, nazvana "bitkom svih bitaka", još nije niti zahuktala, sve je napetije u odmetnutoj moldavskoj pokrajini pod ruskim patronatom Pridnjestrovlju, ali i u samoj Rusiji. Je li se barem donekle rat prelio i na ruski teritorij, pitaju se mnogi.

Naime, u ruskim gradovima blizu ukrajinske granice dogodio se niz "misterioznih" napada na neke strateške objekte ruske vojske - skladišta streljiva i naftna postrojenja. Ruska strana za sve to optužuje ukrajinsku vojsku koja nije preuzela odgovornost ni za jedan od napada na ruskom ili moldavskom teritoriju. No, kako bilo, ruske državne agencije Interfax i TASS javljaju da su 27. travnja u 6.30 sati stanovnike u selu Staraja Nelidovka kod Belgoroda, koji se nalazi 40 kilometara od ukrajinske granice, probudile dvije snažne eksplozije, rekao je ruskim agencijama gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Prema navodima ruskih agencija, došlo je do požara i eksplozija u vojnom skladištu streljiva, a navodno su oborene i dvije ukrajinske "špijunske bespilotne letjelice" malog dometa.

Prethodni dan, kaže Gladkov, s ukrajinske je strane pucano po selu Golovčino koje se nalazi u Grajvornoskoj četvrti Belgoroda. Osim što su oštećene četiri kuće, ljudskih žrtava, kaže gubernator, nije bilo. Podsjetimo da je 1. travnja došlo i do požara u naftnom spremištu kod Belgoroda. Ruski su mediji tada objavili da su napad izvela dva ukrajinska helikoptera, ali Kijev nije potvrdio tu informaciju, a poslije je i zanijekao bilo kakvu upletenost u taj požar. Isti su se dan i kod grada Kurska, oko 170 kilometara od ukrajinske granice, čule eksplozije, a tamošnji gubernator Roman Starovojt izjavio je kako je noću djelovala tamošnja protuzračna obrana koja je, navodno, oborila "dronove koji su došli iz smjera Ukrajine". I blizu grada Voronježa, koji je oko 340 kilometara udaljen od ukrajinske granice, kod mjesta Šilova u kojem se nalazi vojni aerodrom Baltimor došlo je do eksplozija. I tamo je "radila" protuzračna obrana, a uzletio je i jedan lovac. To je potvrdio voronješki gubernator Aleksandar Gusev koji je rekao da su srušene dvije ukrajinske bespilotne letjelice. Podsjetimo i da je 25. travnja u gradu Brjansku, 170 kilometara od granice, došlo do požara u tamošnjoj rafineriji.

Na područjima svih tih ruskih gubernija koje se nalaze uz ukrajinsku granicu podignuta je tzv. žuta pripravnost od terorističke opasnosti, što je pretposljednja razina uzbune. Šef Istražnog komiteta Rusije (Sledstvennij komitet Rossii) Aleksandar Bastirkin, jedan od najbližih Putinovih suradnika, rekao je kako je njegova služba "dokumentirala protupravno i neprijateljsko djelovanje ukrajinskih oružanih snaga" na područjima Kurske i Voronješke oblasti. Iz ruskog Ministarstva obrane zaprijetili su da će, u znak odmazde za napade na ruski teritorij, gađati ciljeve u Kijevu. Ruska agencija Interfax, pozivajući se na izvore u ruskoj obavještajnoj službi FSB, objavila je da su u Belgorodu uhićena dvojica "ruskih državljana" koji su navodno namjeravali izvesti diverzije na tamošnjoj "željezničkoj infrastrukturi" čime bi poremetili dopremu naoružanja i svježih snaga na ukrajinsko bojište. Belgorod je važno željezničko čvorište. Kako stoji u izvješću koje navodi Interfax, "radi se o ruskim građanima suradnicima i simpatizerima ukrajinskog nacizma". Oni su navodno predavali ukrajinskoj strani i obavještajne podatke o "kretanju ruske vojske, njezinoj brojnosti i naoružanju".

Zbog svega toga je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, Nikolaj Patrušev, rekao da treba pojačati "obrambene i sigurnosne snage i uvjete u južnim ruskim oblastima" te izdao nalog da se provjeravaju "izbjeglice iz Ukrajine i Donbasa" jer uvijek postoji opasnost da se među te ljude "infiltriraju diverzanti". Neki analitičari kažu da ne treba zanemariti moguće ukrajinske diverzije na tim objektima, ali da je do eksplozija i požara moglo doći i zbog lošeg, neadekvatnog i pretrpanog skladištenja streljiva i goriva koje, očito, stara tamošnja skladišna postrojenja ne mogu izdržati. Osim toga, evidentno je da se u njih doprema dodatno naoružanje te da njihovi kapaciteti to ne mogu podnijeti.

Posljednjih je dana došlo i do novih napetosti u paradržavnoj tvorevini Pridnjestrovlje. Naime, u pripremi "donbaske ofenzive" zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga ruske vojske general Rustam Minekajev rekao je 22. travnja da je cilj operacije kopneno spajanje s Pridnjestrovljem, o čemu se govorilo još i prije početka ruske agresije. General Minekajev je samo potvrdio prijašnje spekulacije, iako su, da spuste tenzije, iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova izjavili kako će "učiniti sve da spriječe uvlačenje Pridnjestrovlja" u rat, odnosno, kako oni govore, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Nekoliko dana nakon toga, u Pridnjestrovlju, kod sela Majak su srušena dva radioodašiljača kojima su se služile ruske državne radiopostaje, a u srijedu 27. travnja, javljaju agencije, "došlo je do pucnjave" kod skladišta oružja ruskog vojnog kontingenta kod sela Kolbasna te je kod sela Parkan napadnuta vojna baza, iako nema nikakvih detalja ni potvrde tog napada. Moskva i vlasti Pridnjestrovlja optužile su Ukrajinu da stoji iza tih diverzija i napada, što je Kijev demantirao.

Predsjednik samoproglašene proruske tvorevine Vadim Krasnoseljski zbog toga uveo je "crvenu opasnost", najviši stupanj vojne pripravnosti, na ulazima u veće gradove postavljeni su vojni kontrolni punktovi te je rekao kako "trag vodi u Ukrajinu". No, moldavska predsjednica Maja Sandu izjavila je kako se radi o "sukobima suparničkih političkih struja unutar odmetnutog Pridnjestrovlja" koje su zainteresirane za destabilizaciju zemlje te su našle povod za uvlačenje Moldavije u rat. Naime, ne treba zaboraviti da je Putinov cilj nove ratne ofenzive na Donbasu i osvajanje ukrajinske crnomorske obale i najveće luke Odese, koja je, prema planu, trebala biti zauzeta još u prvim danima rata, ali zasad se Rusi "ograničavaju" na raketne napade na ciljeve u Odesi, piše Jutarnji list.

06. svibanj 2024 16:55