StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpasno po život

Razorni uragan udario na zapadnu obalu Floride: poplavni val mogao bi dosegnuti pet metara, utječe i na cijenu nafte

Piše hina
30. kolovoza 2023. - 17:14

Uragan Idalia pogodio je u srijedu Floridu kao "iznimno opasan" uragan 3. kategorije, nakon što su milijuni ljudi evakuirani ili zatvoreni u domovima i skloništima u iščekivanju po život opasnih poplava.

Osnaživši nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, Idalia se na sjeverozapadnu obalu te savezne države obrušila razornim vjetrovima i obilnom kišom koja bi mogla izazvati poplavni val do pet metara visine.

Idalia je na obalu došla u 7 sati ujutro u Keaton Beachu, obalnoj zajednici sa 13.000 stanovnika oko 120 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tallahasseea.

image
Miguel J. Rodriguez Carrillo/Afp
image
Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Videosnimke mjesta objavljene na društvenim mrežama prikazuju obilnu kišu, stabla koja se savijaju pod naletima vjetra i srušene električne stupove.

Idalia je u noći na srijedu osnažila na uragan kategorije 4 od maksimalnih pet, da bi ujutro oslabila na kategoriju 3 s vjetrom od 201 kilometra na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju. Svaka oluja koja dosegne kategoriju 3 smatra se opasnim uraganom.

Većina od 21 milijun stanovnika Floride te susjedne Georgije i Južne Karoline su pod uzbunom i u sve tri države uvedeno je izvanredno stanje.

Inače, Idalia je utjecala i na porast cijena nafte. Cijene su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, poduprte oštrim padom zaliha u SAD-u, ali i strahom od poremećaja u proizvodnji u Meksičkom zaljevu zbog posljedica uragana.

image
Miguel J. Rodriguez Carrillo/Afp
image
Miguel J. Rodriguez Carrillo/Afp
image
Miguel J. Rodriguez Carrillo/Afp
27. travanj 2024 08:57