StoryEditorOCM

pomor na floridiMorski biolozi u čudu: ‘Okrenu se naglavačke, zavrte, a onda jednostavno umru...‘

Piše Z.K./JL
1. travnja 2024. - 10:53

Svi oni koji se bave promatranjem divljih životinja povremeno primijete neko čudno ponašanje. Događa se to i roniocima, naravno, ali vjerojatno više nego onima koji se bave promatranjem kopnenih životinja. Velikim dijelom zato što nam morska stvorenja nisu toliko poznata kao kopnena, ali neke su stvari ipak toliko neobične da privuku interes cijele znanstvene zajednice.

Stručnjaci su trenutno prilično uznemireni zbog neobičnog ponašanja raznih vrsta životinja u podmorju Floride. Do sada u evidenciji imaju 200 slučajeva u kojima im je prijavljeno slično, vrlo čudno ponašanje životinja. Čak 30 različitih vrsta svoje posljednje trenutke života provelo je ponašajući se zaista neobično. Okrenule bi se naglavačke, zavrtjele u krug, a onda jednostavno umrle. Znanstvenici pokušavaju otkriti što je tome uzrok, ali čini im se kako mora imati veze s lokacijom, jer su sva ta čudna ponašanja viđena na području otočja Keys, piše Jutarnji list.

Neki su ronioci snimili neobične prizore, zbunjeni jer nisu imali pojma što se događa. Mogli su samo bespomoćno promatrati kako se životinje očigledno muče pred njihovim očima, a onda umiru. Drugi nisu snimili viđeno, ali su to opisali, tako da je jasno da se nešto događa. I to vrlo ozbiljno.

image
AFP

- Počeo sam roniti u dobi od osam godina i od tada nisam prestao. Jasno je kako se dugo bavim time i moram reći da sam, kad sam prvi put vidio da se riba vrti, bio zbunjen. Snimio sam njeno ponašanje jer nisam imao pojma što točno gledam. Imam više snimki, jer sam to u međuvremenu dosta puta vidio, ali sad se osjećam kao da sam u filmu katastrofe. Ali, znate, ja sam onaj tip koji s vrha planine viče i pokušava dobiti pozornost drugih, bezuspješno - rekao je ronilac Gregg Furstenwerth za CNN.

Znanstvenici trenutno tapkaju u mraku. Tijela riba testirali su na cijeli niz toksina, ali dobili su negativne rezultate. Ipak, imaju sumnjivca: alga Gambierdiscus. No, još uvijek nisu potvrdili da je baš ona dovela do ovoga, ali nadaju se da je to odgovor. Alge, naime, mogu proizvoditi razne neurotoksine. Kad ih je puno, u kombinaciji sa svim ostalim promjenama u moru, to bi moglo dovesti do ovakvog ponašanja. No, to je još uvijek samo sumnja i nije potvrđena.

- Oni još uvijek ne znaju što se događa. Imaju neke sumnje, ali ne i potvrdu. To je prilično zastrašujuće - rekao je Furstenwerth.

01. svibanj 2024 09:47