StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOni su naš Libertas

Posjetili smo udrugu dubrovačkih studenata u metropoli: Tko ne svrati u Gundulićevu 55, ko da ne studira u Zagrebu!

Piše Ahmet Kalajdžić
15. listopada 2022. - 08:27

Prostor kluba Udruge studenata Dubrovnika Libertas u Gundulićevoj ulici 55 u Zagrebu već odavno je kultno mjesto okupljanja svih studenata iz grada i županije u hrvatskoj metropoli. Prostor im je dodijeljen 2013. godine, ali udruga djeluje već dulje od dva desetljeća i kroz nju su prošli skoro svi studenti Sveučilišta u Zagrebu.

image

Ugodno druženje: Dario Marlais, Jakov Klarić, Ana Mastelić i Domenika Marlais

Ahmet Kalajdžić/

Istina je da su zbog pandemije bili manje aktivni, ali su ovog proljeća ponovno zahuktali. Klub je veličine 90 kvadrata, ima dvije manje prostorije za rad i sastanke. Postao je prostor za Noći Dubrovčana, kvizove, koncerte, turnire u pikadu i edukativne radionice. Rađaju se tu i pucaju studentske ljubavi, a odavno je i nezaobilazni punkt studenata cijele Dalmacije. Tako je bilo i koncem prošlog tjedna kad smo ih posjetili.

Klapa ‘Figurin’

-Imamo vrlo aktivnu dramsku skupina Bonegracija a u predstavi “(H)umor” glumili su Anja Vlahov, Bepo Siciliani, Bruna Gamulin, Igor Mlinarić, Jozo Jozipović, Lucija Jović, Martina Carić, Marija Burum, Marta Raguž, Nika Čupić, Petar Perić i drugi. U koroni smo se manje družili i najviše organizirali kvizove te održali više online-nastupa klapa. U veljači, lipnju i srpnju radimo u manjim grupama za učenje, a organizatori su studenti s nekog s fakulteta. Imali smo i radionice s predavačima, novinar Goran Milić govorio je o putovanjima a gimnazijska profesorica hrvatskog jezika Nikolina Kurajica o raguzejskom govoru, inženjer Srđan Nogić o Rotondi u Ošljemu...

image

Diana Čabrilo, Ivana Zorić Yilmaz i Antonia Čoić

Ahmet Kalajdžić/

Posebno aktivna bila je ženska klapa “Figurin”, nastala na jednoj radionici klapskog pjevanja ali svake godine nastupa na prestižnom festivalu klapa u Omišu gdje smo osvojili drugu nagradu publike i nagradu za najbolju novu skladbu. Članice klape su: prvi sopran Ana Gvozdenica, inače dubrovačka nevjesta iz Siska, drugi soprani su Šibenčanka Ines Šitum i Antonija Čoić koja je s Kapelice, baritoni su Antonija Barać iz Sinja i ja, a tri basa su Dubrovkinje Domenika Marlais, Bruna Gamulin i Lucija Stahor.

Dogovaramo druženja s klubovima dalmatinskih studenata iz Splita, Šibenika i Cetinske krajine. Sa Sinjanima druženja počinjemo u našem, a nastavljamo u njihovu klubu koji je veći, ali ne i ljepši od našeg- kaže donedavno čelnica Libertasa Diana Čabrilo.

Marko Lubura dodaje:- Završio sam aeronautiku ali volim doći u klub gdje smo se tijekom studiranja redovito okupljali. Ovdje smo se zagrijavali za Noći Dubrovčana, održavali kvizove znanja, nastupe klapa, dramska skupina je odradila dvije predstave i više skečeva. Kroz rad udruge su prošli skoro svi studenti iz grada a stalno je aktivno 100-150 studenata. Osobno sam glumio u dramskoj sekciji, jednom organizirao Ligu Dubrovčana te dva puta putovanja u Prag, Krakov, Budimpeštu, Bratislavu. S Jugom smo išli i za njih navijali u Genovi i Budimpešti.

image

Na otvorenju kluba iz grada je stigao i svirao "Silente"

Fotoarhiv Udruge

Omekšali susjede

U klub i dalje dolazi Dario Marlais:- Završio sam hotelski management, ali radim kao agent za nekretnine jer je ovdje potražnja ogromna. Cijene stalno rastu, ali nisu ni približne našima. Rad u klubu pamtim po ugodnom druženju. Bilo je i manje veselo kad bi se susjedi bunili zbog buke. No i to je dio studentskog života, ali smo se trudili sve riješiti diplomatski, susjede bi podsjetili da su i oni nekad bili mladi...- kaže Dario koji često i pomaže novim studentima.

image

S jednog od brojnih druženja članova udruge "Libertas"

Arhiva Kluba Libertas/

Sinjanka Antonia Barać je prvi alt klape Figurin, predaje hrvatski jezik djeci stranih državljana malim strancima a u klubu je zbog izvrsnog društva:- Ovdje me srce vuče, tu pijemo kavu i uz pjesmu družimo. Moj momak Tadej Barović lijeričar je i zdravičar iz Stona i brzo sam se navikla te naučila dubrovačke lokalizme i govor. Završio je matematiku i fiziku ali radi u IT- firmi. Sviranje lijerice jedna je od najzanimljivijih stvari, a kako strašno volim i poštujem tradiciju, to sam je i ja zavoljela- priča vesela Sinjanka koja je već bila u Gradu i Stonu:- Obožavam ih, kao i pjesmu te druženje u ovom klubu!

image

Detalj s "Noći Dubrovčana"

Fotoarhiv Udruge

Drugi sopran Figurina je profesorica engleskog i ruskog jezika, Šibenka Ines Šitum:- Obožavam pjevati, a počela sam dolaziti i pjevati u klapi nakon što sam na jednom druženju upoznala članice Figurina. Tako je nastalo čvrsto prijateljstvo i koristim svaku priliku doći u klub. Dubrovnik i Šibenik se razumiju i vole- kaže a prijateljica iz klape Domenika Marlais, profesorica hrvatskog i ruskog jezika iz Mlina dodaje:- Radim projekte za EU-fondove, pjevam u klapi i već godinama dolazim u klub. Probe su dva puta tjedno, redovito imamo koncerte za Božić i blagdan sv.Vlaha, a s kvizovima smo nastavili čim je popustila korona. Kao klub Gradu Dubrovniku prijavljujemo kulturne projekte i nadamo se pozitivnom odgovoru.

image

Advent u klubu: gitarist Marklo Vukić, Antonia Barać i Kate Stanoš

Fotoarhiv Kluba/

Izvrsna ekipa

Dalmatinski korijeni u klub dovode i Anu Mastelić:- Završila sam engleski i švedski, radim za HTV i Calzedoniu. Otac je Makaranin i ne mogu bez Dubrovčana:- Ovdje je fenomenalno- kaže. Zagrepčanin, turistički vodič Filip Melčić kojeg je u klub dovela Domenika dodaje:-Uvijek je veselo! Ekipa se pred izlazak zagrije, a super je ozračje kvizova i turnira u pikadu jer su dubrovački prijatelji izvrsni organizatori.

image

Lina Beusan

i Marko Lubura

Ahmet Kalajdžić

 

Sudionik kvizova je i zagrebački informatičar Filip Lončar:- U klubu sam zbog dobre ekipe, ali i stoga što Zagrepčani nemaju svoj klub. No, frendovi s juga i ja imamo sličnu mentalnu frekvenciju i družimo se, ali u kvizovima nisam dobro prošao.

Iako nije student, zbog društva je čest gost i kemijski inženjer Ivana Zorić Yilmaz, dok matematičarka Antonija Čoić radi za aplikaciju Photomat s kojom djecu uči matematiku:- Radimo i za tržište SAD. Grad mi nedostaje ali se još ne mislim vraćati. Dobro bi bilo da iz gradske i županijske uprave katkad dođu u klub i upoznaju ne samo naš rad, nego i uoče nove mlade snage koje mogu biti temelj bržeg razvoja. Ovdje se puno nauči, a osobno sam naučila i pisati projekte što mi je puno pomoglo u poslu.

Primopredaja vodstva

Početkom ovog tjedna udruga je održala skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Umjesto dosadašnje predsjednice Diane Čabrilo za novog čelnika je izabran Antonio Mustahinić. Za nove su potpredsjednike izabrani Viktor Bakija Zima i Chiara Petković.

26. travanj 2024 13:20