StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdiverzanti u akciji

Pogledajte kako su ukrajinski specijalci upali u rusku regiju Belgorod, minirali put i pobili neprijateljski vod

Piše Dv
6. siječnja 2024. - 12:14

Ukrajinci su u zadnjih nekoliko dana izveli više diverzija na ruskom teritoriju, neke duboko na tlu Ruske Federacije, a više njih u pograničnom Belgorodu koji, što se tiče ruskih gradova, plaća najveću cijenu Putinove agresije na Ukrajinu.

Nakon što je Rusija prošli tjedan pokrenula veliki val zračnih napada na ukrajinske gradove uključujući i Kijev, ispalivši gotovo stotinu projektila svih tipova i ubivši četrdeset ljudi, Ukrajinci su uzvratili i udarili po Belgorodu jače nego ikad. Stradalo je više od 20 civila. To je bilo prije sedam dana, a jučer je njihova vojna obavještajna služba GUR, objavila video i potvrdila da su njihove snage sudjelovale u novom prekograničnom napadu na ruske položaje u Belgorodskoj oblasti.

Na snimci se vide specijalci koji su minirali put kojim se koriste Rusi u okrugu Grajvoron u Ruskoj Federaciji. Osim toga su napali i utvrđeni položaj ruskog voda koristeći minobacače i pješačko oružje.

 

GUR navodi kako je „od topničke i pješačke paljbe, uz detonacije ukrajinskih mina, neprijatelj pretrpio zasad neodređen broj žrtava”.

Na početku snimke vide se dobro opremljeni ukrajinski vojnici zamagljenih lica kako kopaju rupe lopatama i postavljaju ono što izgleda kao francuska HPD protuoklopna mina u šumski put na kojem se vide tragovi vozila. Zatim se video prebacuje na prijenos s kacige vojnika koji gleda preko nišana svoje borbene puške i puca ležeći ili klečeći iza malog brežuljka prekrivenog lišćem u šumu. Potom se čuje kakofonija automatske paljbe iz težeg oružja u jedinici za specijalne operacije.

Kasnije se snimka s razine tla prebacuje na infracrveni video sniman odozgo u kojem se koriste IR detektori koji pokazuju signale topline i kretanje neprijatelja među drvećem. Na kraju dron snima eksploziju i požar koji su uslijedili na neprijateljskom položaju. 

U gluho doba noći zapalio ruski bombarder 

U drugoj diverzantskoj akciji ukrajinski operativac je prešao 1400 kilometara do ruske zračne baze Čeljabinsk sjeverno od Kazahstana. Tamo se u gluho doba noći uspio neprimijećeno ušuljati na snijegom debelo prekrivenu asfaltnu pistu i zapaliti lovac-bombarder Suhoj Su-34 ruskih zračnih snaga. Ukrajinski obavještajci tvrde da je dvomotorni Su-34 pripadao 21. zrakoplovnoj diviziji.

"Još se razjašnjavaju razlozi zašto se avion zapalio"- ironično su se narugali ukrajinski obavještajci. Procjena je da Su-34 košta oko 50 milijuna dolara.

Zrakoplovi Su-34 lete gotovo svakodnevno uzduž linije bojišnice i ispaljuju satelitski navođene klizne bombe na ukrajinske položaje. Riječ je o najboljem lovcu bombarderu ruskih zračnih snaga, a to je i jedini model u ruskom inventaru koji ima kombinaciju senzora, avionike i pametnoga oružja koja mu omogućuje otkrivanje i munjeviti napad na iskačuće mete.

Rusija je prije rata u Ukrajini u borbenom rasporedu imala oko 150 zrakoplova Su-34, a prema procjenama neovisnih stručnjaka u zadnje dvije godine srušeno im je njih 25.

Najveći uspjeh u ‘skidanju‘ Suhoja dogodio se koncem prosinca, kad su, u samo u tjedan dana, u dugo planiranoj operaciji, Ukrajinci uspjeli srušiti čak četiri Su-34 koji su im dugo zagorčavali život. Tri su zrakoplova pogođena južno od korita Dnjepra u južnoj Hersonskoj oblasti dok su bili postrojeni u borbenoj formaciji kako bi satelitski navođenim kliznim bombama zasuli branitelje ukrajinskog mostobrana u selu Krinkiju na lijevoj obali Dnjepra. Iako Ukrajinci nisu otkrili čime su skinuli bombardere, smatra se kako im je presudio protuzračni sustav Patriot koji je nedavno pristigao iz Njemačke.

Napad na Krim

Ukrajinci tvrde kako su noćas napali i uništili ruski zapovjedni centar u zračnoj luci Saki na Krimskom poluotoku.

"Aerodrom Saki: svi ciljevi pogođeni", rekao je zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk, prema izvješćima lokalnih medija. Tijekom noći rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da su njihovi sustavi protuzračne obrane oborili četiri ukrajinska projektila. 

 

22. travanj 2024 02:36