StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

PLENKOVIĆ O ŠKOLI, MJERAMA, POTPORAMA... Najvažnije je da se što više učenika vrati u klupe

Piše DV
26. kolovoza 2021. - 13:32
Zagreb, 240821. Sjediste stranke HDZ. Odrzana zajednicka sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-au sjedistu stranke. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.Nera Simic/Cropix

-Važno je istraživanja o posljedicama uzeti u obzir. Mjere će biti manje striktne, ali će se i dalje voditi računa da zaštitimo mlade generacije. Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama. Imali smo svega pet tjedana online nastave, puno manje nego u drugim zemljama, ali bitno je da mladima olakšamo put. - izjavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Komentirao je i povećanje broja zaraženih te kazao kako se treba pridržavati mjera.

- Dosegli smo 50,6 posto odraslih cijepljenih, vjerujem da će, s povratkom u školski ciklus, neki koji su ranije oklijevali, sada to učiniti. Apeliram posebno na starije da se cijepe jer su oni najugroženiji. Gro ljudi koji je danas zaraženo su necijepljeni.

Osvrnuo se i na potpore poduzetnicima za spas gospodarstva.

- Dok postoje restriktivne mjere, bit će i mjera potpore. Što se tiče sezone, rekao sam da ćemo se truditi doći do 60 do 75 posto. Idemo prema 70 posto i Hrvatska zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni ide prema čvrstom putu oporavka. Zahvaljujem svima koji su se potrudili da u Hrvatskoj bude ovakva gospodarska situacija.

Delta soj u 97 posto slučajeva

Ministar Vili Beroš je komentirao situaciju s koronavirusom.

- Imamo 638 novih slučajeva, udio je 6,12 posto. Na bolničkom liječenju je 358 osoba, 43 na respiratoru. Bolnice se prilagođavaju rastu broja pacijenata.

- S obzirom na povećanje broja hospitaliziranih, potrebno je ukazati na omjer cijepljenih i necijepljenih. Njih 78,70 posto nije cijepljeno. U Zadru više od 90 posto nije cijepljeno, u Rijeci je taj broj tri puta veći, a u Šibeniku, u KB Dubravi i bolnici u Rockefellerovoj niti jedan hospitalizirani nije bio cijepljen.

- U samo 2,4 posto dokazana je alfa, u 97,6 posto slučajeva dokazana je delta varijanta. Broj hospitaliziranih povećao se u proteklih tjedan dana za 46,7 posto, a 72 posto više ih je na respiratoru - kazao je Beroš i naglasio važnost cijepljenja starijih te istaknuo da je osiguran dovoljan broj cjepiva.

- Nema potrebe da itko bude dio hospitalne statistike teških covid slučajeva - zaključio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako Stožer nije donosio nove odluke.

- Možemo biti zadovoljni jer nam i dalje pristižu turisti, nadamo se da će taj dio Hrvatske na karti ostati obojen u narančasto, unatoč osjetnom povećanju broja zaraženih - kazao je i pozvao na cijepljenje kako bi se izbjegle nove mjere.

06. svibanj 2024 04:22