StoryEditorOCM
RegionalSVE MANJE UČENIKA

Počinje jedna od najduljih školskih godina: promjena ne manjka, ali neke stvari ostaju iste. Imamo sve detalje

Piše Marijana Cvrtila
4. rujna 2023. - 08:26

Ljetni odmor je gotov, od danas se u školske klupe, prema okvirnim brojkama Ministarstva obrazovanja, vraća 300.300 učenika osnovnih i 145.500 učenika srednjih škola, ili ukupno njih 445.800.

Škole do kraja rujna imaju rok za upisivanje učenika u bazu e-matica pa će tek tada biti poznate konačne brojke, ali već iz ovih privremenih jasno je da se i u nastavnoj godini 2023./2024. nastavlja pad broja osnovaca i srednjoškolaca i da demografski minusi iz godine u godinu ruše sve rekorde.

To pokazuju i privremeni podaci o broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola, prema kojima ćemo u novoj obrazovnoj godini imati 35 tisuća prvašića, ili osamstotinjak manje nego lanjskog rujna. Samo u četiri dalmatinske županije čak 35 osnovnih škola, i to područnih, nije upisalo ni jednog jedinog učenika prvih razreda, a ukupno četiri “male škole” na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije ostale su bez ijednog polaznika i morale su staviti ključ u bravu.

Nova školska godina, nadaju se svi, trebala bi krenuti u punom zamahu, bez sjene protuepidemijskih mjera, online nastave ili većih štrajkova prosvjetara, što je pratilo prethodne generacije.

Najviše izazova je pred 62 osmoljetke koje kao prve kreću u eksperimentalni program cjelodnevne škole (devet ih je s područja Dalmacije), projekta koji, među ostalim, donosi promjene, poput nešto duljeg ostanka učenika u školi u obveznom dijelu, nekoliko novih predmeta (na primjer praktične vještine, nalik nekadašnjem domaćinstvu), potpomognuto učenje (“instrukcije”) i pisanje domaćih zadaća u školi, osiguran doručak/marenda i kuhani obrok tijekom boravka u školi...

Podsjetimo i kako će odabrane škole dobiti između 150 tisuća i 550 tisuća bespovratnih eura (ovisno o veličini ustanove i broju učenika) za izgradnju i dogradnju škole te nabavu opreme.

I ove školske godine svi osnovci dobit će besplatne udžbenike, a ovisno o odlukama lokalne vlasti dodatno i besplatne ostale nastavne materijale (radne bilježnice, likovne mape i slično), dok će srednjoškolcima putnicima država i nadalje sufinancirati troškove prijevoza.

Vladinom odlukom nastavlja se i s projektom besplatnih obroka u osnovnim školama. Zasad nisu najavljene nikakve izmjene pravila upisa u srednje škole ni promjene na državnoj maturi.

Nova nastavna godina bit će jedna od najduljih, počinje danas, 4. rujna, a završava 21. lipnja 2024. godine (za maturante 24. svibnja). Kada je u pitanju školski kalendar, ni tu promjena nema: i ove nastavne godine učenici će imati jesenske i proljetne praznike, kao i zimske praznike u dva dijela (prvi dvotjedni odmor od Božića do povratka na nastavu 8. siječnja 2024., drugi dio u trajanju od tjedan dana na kraju veljače iduće godine). 

27. travanj 2024 16:53