StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPraktična, ali i opasna

Plastičnu foliju odmah biste trebali prestati koristiti: ovo su razlozi zbog kojih bi trebali posegnuti za drugačijim načinima čuvanja hrane

Piše DV/Mozaik SD
30. svibnja 2022. - 10:03

Plastična folija postala je popularna na polovici prošlog stoljeća, budući da se pokazala vrlo praktičnom u kuhinji. Proziran i podatan omot izvrstan je za čuvanje hrane i održavanje njezine svježine.

Prije više od pola stoljeća hvalilo se njezinu djelotvornost i razgovor je tu završavao, no s obzirom na količinu otpada koji se otad nagomilao te ekološke prijetnje i klimatske promjene koje su uslijedile, danas se sve više govori o tome kako se njezino korištenje odražava na okoliš, prenosi N1.

image

Voće i povrće često nam dolazi u nezdravoj ambalaži

Duje Klaric/

​Plastičnu foliju gotovo je nemoguće reciklirati. Kemijske komponente otporne su na uklanjanje tijekom tog procesa, a struktura plastične folija može oštetiti strojeve, navodi 'House digest'. S obzirom na golemu količinu nezbrinute plastike, staklenički plinovi i otrovne kemikalije neprestano se oslobađaju, zagađujući zrak i oceane. Plastične mikročestice su u pitkoj vodi, plodovima mora, medu, soli, a plastična folija daje znatan doprinos onečišćenju okoliša. 

image

Rajčice su najbolje svježe

Duje Klaric/

Sadrži ili PVC (poliviniliden klorid) ili polietilen niske gustoće, a niti jedna od tih kemikalija nije bezopasna. Ako se koristi u mikrovalnoj pećnici, štetne kemikalije dospijevaju u hranu. ​PVC u plastičnoj foliji sadrži otrovne elemente, uključujući olovo i kadmij, kao i plastifikator poznat kao DEHA. Postoji povezanost s hormonskim poremećajima i mogući je kancerogen.

Pristupačna cijena i jednostavnost korištenja ne smiju zasjeniti negativne karakteristike ovog proizvoda.

Neki proizvođači su PVC zamijenili benignijim PVDC-om (polietilenom niske gustoće), koji nije jednako učinkovit. Ipak, drugi proizvođači nastavljaju koristiti PVC, prenosi N1

28. travanj 2024 13:27