StoryEditorOCM
Splitsusramlje

Splićanka o neugodnosti na vjenčanju u Vili Dalmaciji: ‘Naplaćuju 5000 € najam, a mladenki se vuče haljina po prašini‘

Piše Split SD
14. studenog 2023. - 08:07

Obraćam vam se kao građanka Splita. Bila sam gošća na vjenčanju u Vili Dalmacija. Više od 90 posto gostiju bili su stranci, a ja sam jedna od rijetkih gostiju koja je rođena i živi u Splitu. Dakle, meni, koja nema ama baš nikakve veze s organizacijom vjenčanja i izborom lokacije, bilo je neugodno kad smo došli u vrt ili dvorište, jer ne znam kako bih nazvala prostor oko Vile Dalmacije – pisala je naša čitateljica Gradu Splitu i nastavila:

– Bilo mi je neugodno ispred svih tih gostiju, jer sam se na neki način osjećala kao domaćin u svom gradu. Znači, izgažena zemlja bez ikakvih nasada, tu i tamo neka nepokošena trava do koljena ili, još gore, uvela trava, pogotovo na dijelu gdje je bio postavljen stol s bifeom. Naprosto grozno za vidjeti sve skupa!

Čitateljica napominje da bi čak i da se vila poklanja besplatno na korištenje za vjenčanja ili bilo koju drugu svrhu ovo bilo previše!

– Ali naplaćivati uslugu najma 5000 eura za par sati, iz tjedna u tjedan (a zauzeta je po godinu dana unaprijed), teška je sramota za sve one koji imaju veze s tim objektom. Sramotna je to situacija i za razne agencije koje se bave organizacijom vjenčanja, pa i ovog na kojem sam bila. Dovode sve te ljude, domaće i strane, u tako zapušten objekt, odnosno vrt i za to uzimaju svoju proviziju. Da se ja bavim tim poslom, iz svog džepa bih platila dva radnika da obave što treba i potrudila se da se posadi i održava travnjak, ne bih čekala da mi gradska birokracija to riješi – napisala je Gradu.

image
Snimila čitateljica

– Žao mi je što je meni poznate mladence i njihove goste dočekalo ovakvo stanje, ali nadam se da ću ovim e-mailom pomoći da sve buduće goste dočeka ljepši prizor – stoji dalje u pismu upućenom Damiru Ordulju, voditelju Odsjeka za tehničke i pomoćne poslove Grada Splita, koji joj je ovog ljeta odgovorio:

– Ovakvo stanje neposrednog okoliša Vile rezultat je iznenada prekinutih radova na izvođenju kanalizacije objekta i zabrane daljnjih radova. Kako je u međuvremenu ishodovana građevinska dozvola, predmetni radovi će se nastaviti nakon završetka sezone, a nakon njihova završetka hortikulturno će se urediti okoliš.

– Hvala na odgovoru, ali i sami znate da je situacija s hortikulturom oko Vile Dalmacija već godinama takva. Igrom slučaja, vidjela sam fotografije s jednog vjenčanja tamo prije dvije godine, bilo je jednako zapušteno kao sada. Znači, godinama je stanje takvo, a bit će vjerojatno još godinama, dok se dočekaju sve potrebne dozvole i završetak radova – nije odustajala Splićanka, te je nastavila u odgovoru gradskom pročelniku:

image
Snimila čitateljica

– S obzirom na to da se vila najčešće iznajmljuje za vjenčanja, i to po izrazito visokoj cijeni, mislim da bi se moralo pronaći rješenje za okoliš, pa makar to bili, primjerice, tepisi umjetne trave koji bi se stavljali i skidali nakon završetka večeri. Jer situacija kad se mladenki vuče skupa dizajnerska haljina po onoj prašini zaista nije nikom poželjna, niti oku ugodna.

Valjda se razmišlja na način: briga nas, to su stranci, tu su sad i tko zna kad. Zato i jesmo tu gdje jesmo. Znači, radi se samo o nečijoj dobroj volji, u ovom slučaju Grada, da se nađe privremeno rješenje i da sve to skupa na nešto sliči. Kao što Grad zna naplatiti vilu 5000 eura za par sati, isto tako bi trebao imati želje i volje dovesti je u neko pristojno stanje, a ne da mladence i goste dočeka ona sramota.

– U svakom slučaju i dalje ću pratiti što se tamo događa, jer sam jednostavno osupnuta izgledom, a i ostali gosti s kojima sam razgovarala i što god je u mojoj moći, poduzet ću da se nešto promijeni, od slanja fotografija medijima pa nadalje – nije se dala čitateljica.

Čini se da će se napokon nešto promijeniti jer su nam iz Grada "friško" poslali odgovor:

– Završetkom ovogodišnje turističke sezone, 6. studenoga 2023. započeo je nastavak radova na izgradnji instalacije vodovoda i fekalne kanalizacije u Vili Dalmacija. Predviđeni rok izvođenja radova je 28. veljače 2024. godine. Nakon dovršetka predmetnih radova, a u skladu s osiguranim financijskim sredstvima, te u suradnji s gradskom tvrtkom "Parkovi i nasadi“, hortikulturno će se urediti okoliš glavnog objekta kompleksa Vila Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:44