StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPresreli poziv

Očajni ruski vojnik žali se supruzi: ‘U krvi sam, nema streljiva, nema ničega... Tražili smo pomoć iz zraka, a odgovorili su nam grubo: Odj***** i držite obranu kako znate!‘

Piše Anita Belak Krile /SD
12. rujna 2022. - 20:33

Odlučna ofenziva ukrajinskih branitelja na istoku zemlje izazvala je duboki očaj među ruskim osvajačima, piše Slobodna Dalmacija.

Ponestaje im streljiva, ne stiže im podrške iz zraka, a moraju se nastaviti boriti i ranjeni. Jasno se taj očaj čuje u razgovoru ruskog vojnika i njegove supruge koji su presreli ukrajinski obavještajci. 

 - Preostaje im samo da zbog beznađa plaču rodbini na telefon i opraštaju se u tuzi – navodi Služba sigurnosti Ukrajine koja je objavila snimljeni razgovor.

Na snimci se, između ostalog, čuje kako se vojnik žali ženi:

“Mi se ne možemo obraniti, oni imaju prejako oružje u odnosu na naše. Pozvali smo u pomoć podršku zrakoplovstva, rečeno nam je grubo: Odj*****, branite položaj kako znate i umijete!" - govori kroz suze i žali se da nema više ni snage ni živaca:

 "Obliveni smo krvlju, nemamo streljiva, nemamo oružja, oni sve imaju - ponavlja očajno muškarac.  

Supruga ga uvjerava da će pomoć stići, a Putinov vojnik odgovara kako nije siguran u to, da su četiri zrakoplova trebala letjela prema njima, ali do njih nisu stigli…

Bacili su puške na tlo, ukrali našu odjeću i pobjegli...  

  Da su prilično obezglavljeni potvrđuju i mještani sela Zaliznične na istoku Ukrajine, koji su  novinarima Washington Posta ispričali kako su Rusi u petak bježali glavom bez obzir na ukradenim biciklima, prerušeni u civile.

Nekoliko sati nakon što su ukrajinski vojnici nahrupili u to područje, stotine ruskih vojnika utaborenih u selu je naprosto nestalo nakon što su ih njihove jedinice napustile i ostavile same da se snalaze.

"Samo su bacili puške na zemlju – prepričala je situaciju  mještanka Olena Matvienko (63) novinarima dok je u nedjelju stajala, još uvijek dezorijentirana, u selu prepunom sanduka sa ostavljenim streljivom i zapaljenim vozilima, uključujući ruski tenk koji je bio već natovaren na transporter.

Potanko je objasnila kako su ruski vojnici u očaju obilazili njihove kuće i krali odjeću kako ih dronovi ne bi mogli prepoznati po uniformama.

„Ukrali su nam bicikle. Dvojica su uperila pištolje u mog bivšeg muža dok im nije predao ključeve automobila", kazala je Olena Matveinko.

image
Juan Barreto/Afp
05. svibanj 2024 17:25