StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjutarnja privođenja

Nova uhićenja: velikom akcijom obuhvaćeno 29 osoba, namještali su nabave i punili džepove, u igri je i jahta!

Piše Dv
8. studenog 2023. - 08:12

Po nalogu europskog tužiteljstva policija je rano jutros krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta se navodno penje do dva milijuna eura.

Radi se mahom o namještanju više desetaka nabava od kojih su novci išli i u džepove ljudi s fakulteta kao i o velikom broju krivotvorenih putnih naloga. Obuhvaćena je i nabava sporne jahte financirane sredstvima EU.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani sredstvima iz EU fondova.

Između ostaloga u pitanju je projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa. Europski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Naime, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, jedan postotak isplaćenog novca odmah prosljeđivali nazad na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju tužitelji EPPO-a plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljice u Selinama kod Paklenice.

08. svibanj 2024 07:42