StoryEditorOCM
ForumNAKON PROZIVKI

USKOK od EPPO-a traži informacije o aferi na Geodetskom fakultetu

Piše Vijesti SD
12. ožujka 2024. - 20:01
Zagreb, 041223. DORH. Press konferencija na temu kaznene prijave protiv premijera Plenkovic i ministrice Vuckovi. Na fotografiji: Josip Juretic.Nera Simic/Cropix

USKOK se maloprije oglasio službenim priopćenjem nakon što premijer Andrej Plenković već tjednima problematizira nadležnost EPPO-a u slučaju Geodetskog fakulteta.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) uputio je dopis Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, sa traženjem za dostavom pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU) 2017/1939.

Odredbama Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO”) i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije.

Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis.

Javno objavljene informacije odnose se na predmet Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj vezane za priopćenje od 8. studenoga 2023. kada je objavljeno da je EPPO „pokrenuo istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska)”.

N1 neslužbeno doznaje da je USKOK prvi puta ove informacije zatražio prije par tjedana, no europska tužiteljica Tamara Laptoš navodno im ih je odbila dati.

25. travanj 2024 11:39