StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUNUTARSTRANAČKI IZBORI |

Neizvjesna borba između dvojice liječnika u Zagrebu, jedan od njih dr. Pavo Kostopeč

Piše DV
21. listopada 2020. - 14:51
Unutarstranački izbori u HDZ-u, kako je odlučeno na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, trebali bi se nastaviti 22. studenoga. Tada će se održati prvi krug izbora na kojima će se birati predsjednici i potpredsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija, dok bi se 6. prosinca trebao održati drugi krug na kojem će još biti izabrani i izaslanici za Opći sabor HDZ-a. Izvori iz stranke kažu kako se kao datum održavanja Sabora spominje 16. siječnja sljedeće godine, no ističu i da taj datum nije siguran jer će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Na Saboru stranke trebao bi biti izabran ostatak članova Predsjedništva s obzirom na to da je najuže vodstvo, predsjednik i potpredsjednici, izabrano još u ožujku.
Najzanimljivija bitka, po svemu sudeći, vodit će se za najveću organizaciju - zagrebački HDZ. Prema sadašnjim informacijama, aktualni šef te organizacije, državni inspektor Andrija Mikulić vjerojatno neće u utrku za još jedan mandat, a u kuloarima se zasad za tu poziciju spominju dvojica kandidata. Obojica su liječnici - jedan je kirurg Pavo Kostopeč koji se još na proljeće kandidirao za šefa zagrebačkog HDZ-a, s obzirom na to da tada još nije bilo poznato da će proces unutarstranačkih izbora zbog korone biti prekinut.
Kostopeč je već bio i odradio dio kampanje te prikupio oko 2000 potpisa, a poznato je da je tada dao i javnu potporu Andreju Plenkoviću za njegovu kandidaturu. Naime, u to vrijeme u HDZ-u se naveliko nagađalo kako će Plenković proći u borbi za novi mandat jer je u dijelu zagrebačkih organizacija ta bitka izgledala dosta neizvjesno. Kostopeč možda neće morati niti u prikupljanje novih potpisa, jer neki izvori iz stranke kažu kako će kandidatima koji su ranije prikupili potpise oni biti priznati. Drugi kandidat za zagrebački HDZ navodno bi trebao biti ginekolog Mislav Herman, za kojeg u stranačkim kuloarima govore da ima Plenkovićevu potporu.
- Ako u stranci ne bude dogovora da se podrži Plenkovićev kandidat, onda bi bitka između Kostopeča i Hermana mogla biti neizvjesna - rekao je jedan sugovornik iz HDZ-a, dodajući da Plenković dosad, barem javno, nije intervenirao oko toga. I kad je riječ o splitskom HDZ-u spominju se dvojica kandidata - Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave, koji u kuloarima slovi i kao kandidat za gradonačelnika, te sadašnji šef splitske organizacije Petar Škorić. Oni upućeniji u stranci tvrde kako on još nije donio odluku te da je moguće da se Škorić ipak ne kandidira i da se ide na dogovor oko Maroevića.
Što se tiče HDZ-ove tamošnje županijske organizacije, navodno je zasad u igri samo jedan kandidat, sadašnji politički tajnik i dugogodišnji šef te organizacije Ante Sanader, odnosi Jutarnji list.
29. travanj 2024 22:55