StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘UMRO JE DRUG TITO‘

Na današnji dan prije 42. godine prepuni Poljud na derbiju Hajduka i Crvene zvezde je zanijemio. Pogledajte kako su reagirali nogometaši i navijači nakon vijesti o smrti Josipa Broza

Piše split sd
4. svibnja 2022. - 11:16

 

Na današnji dan prije 42 godine umro je Josip Broz Tito. Vijest o smrti druga Tita na  televiziji je objavio čuveni Miroslav Ilić riječima: "Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito."

Vijest o smrti maršala Tita posebno će pamtiti oni koji su na prepunom Poljudu gledali utakmicu Hajduk - Crvena Zvezda, donosi Slobodna Dalmacija. 

Oni nisu informaciju dobili od Miroslava Ilića nego od tadašnjeg splitskog gradonačelnika Ante Skataretika. Zapravo je Skateriko bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Split, što bi bila socijalistička inačica onoga što je zapravo gradonačelnik, ali i predsjedavajući Hajduka. Bilo je 1:1, točno 42. minuta derbija.

Slobodna Dalmacija je dan kasnije objavila tekst pod naslovom "Pedeset tisuća jecaja" i izvijestila kako je prepuni Poljud informaciju o smrti primio u bolnoj šutnji. A zatim se čula pjesma zakletve: "Druže Tito, mi ti se kunemo..."

Detaljnije o događaju pročitajte u digitalnom arhivu Slobodne Dalmacije.

 

Svog djeda Josipa Broza Tita na  godišnjicu njegove smrti, prisjetila se i kazališna redateljica Saša Broz. Na svom je Instagram profilu objavila video s njihovim zajedničkim fotografijama, a u opisu videa samo je ostavila emoji srca.

Njezini pratitelji također su ostavili srca u komentarima. "Moj doživotni predsjednik", "Neka druga vremena s druge planete..." - glasili su neki od komentara na video.

image

Saša Broz sa svojim djedom Josipom Bropzom Titom

Saša Broz/instagram

"Često ga se sjetimo i to tijekom intimnih obiteljskih situacija i druženja. Nije jednostavno artikulirati kako i na kakav način nedostaje jer je prošlo puno godina od njegovog odlaska, ali svakako je to intenzivna mješavina emocija i nostalgije", rekla nam je Saša prošle godine u povodu 41. godišnjice smrti Tita, donosi Jutarnji list. 

Posjećuje djedov grob te mu često zapali svijeću i ostavi njegovo najdraže cvijeće - đurđice.

 

Tito je imao dvoje djece: sinove Žarka i Aleksandra Mišu, i šestoro unuka: Josipa Jošku, Zlaticu, Edvarda, Svetlanu, Sašu i Andreja.

 

27. travanj 2024 09:41