StoryEditorOCM
SplitIZ NAŠE ARHIVE

Na današnji dan prepuni Poljud je zanijemio: vijest o smrti Josipa Broza Tita gledateljima derbija Hajduk-Crvena zvezdaje obznanio tadašnji gradonačelnik Ante Skataretiko

Piše split sd
4. svibnja 2022. - 11:16

 

Na današnji dan prije 42 godine umro je Josip Broz Tito. Vijest o smrti druga Tita na  televiziji je objavio čuveni Miroslav Ilić riječima: "Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito."

Vijest o smrti maršala Tita posebno će pamtiti oni koji su na prepunom Poljudu gledali utakmicu Hajduk - Crvena Zvezda.

Oni nisu informaciju dobili od Miroslava Ilića nego od tadašnjeg splitskog gradonačelnika Ante Skataretika. Zapravo je Skateriko bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Split, što bi bila socijalistička inačica onoga što je zapravo gradonačelnik, ali i predsjedavajući Hajduka. Bilo je 1:1, točno 42. minuta derbija.

Slobodna Dalmacija je dan kasnije objavila tekst pod naslovom "Pedeset tisuća jecaja" i izvijestila kako je prepuni Poljud informaciju o smrti primio u bolnoj šutnji. A zatim se čula pjesma zakletve: "Druže Tito, mi ti se kunemo..."

Detaljnije o događaju pročitajte u digitalnom arhivu Slobodne Dalmacije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:35