StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAKO JE GOVORIO 1991.|

KOGA JE TO ODLIKOVAO PATRIJARH PORFIRIJE? „Vučelić mi javlja da će večeras ili sutra piti kafu na Stradunu, u Dubrovniku"

Piše DV
9. listopada 2021. - 18:30

Srpska pravoslavna crkva na svojim je stranicama objavila vijest kako je patrijarh Porfirije odlikovao glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milorada Vučelića za višegodišnju uspješnu suradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju kršćanskih vrijednosti i vrlina. Vučelić je 1990-tih bio glavni ravnatelj RTV Novi Sad i RTS-a, a stanovnici Dubrovnika pamte ga po izjavi koju je zapisao i objavio Dobriša Ćosić u Piščevim zapisima, a odnosi se na riječi odlikovanog urednika, 1. listopada 1991. godine, na dan kada je napadnut Dubrovnik: „Milorad Vučelić mi javlja da će večeras ili sutra piti kafu na Stradunu, u Dubrovniku, koji su opkolili Crnogorci, i Užički korpus“, napisao je Ćosić, pa još dodaje: „Milorad klikće! Uzbuđuje ga i uzvisuje crnogorska hrabrost“.

Kako je napisao Davor Krile u komentaru, u Slobodnoj Dalmaciji: "Na čije će junačke grudi leći sljedeće Porfrijevo mirotvorno odlikovanje još se ne zna, no izbor je prilično predvidiv i nimalo raskošan: sve od Vojislava Šešelja pa do kapetana Dragana".

27. travanj 2024 22:14