StoryEditorOCM

Kako je uopće iskopan tunel ispod suda? Kruže dvije teorije, sudski vještak tvrdi: Rađeno je duži period, možda i noću

Piše JL
14. rujna 2023. - 19:35

Pitanje koje se nameće ovih dana je: "Kako je moguće da je pred očima javnosti i nadležnih u Višem sudu netko uspio iskopati tunel dug 30 metara?" Za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dvije zgrade nije trebala teška mehanizacija, ali jesu precizne mape, kaže sudski vještak građevinske struke Dragan Žarković, piše Blic, a prenosi Jutarnji.

"Netko je morao dati podatke krajnje točke tunela, to je morao učiniti s geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam s ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih suvremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period, možda i noću", navodi Žarković.

Kamuflaža dnevne buke

Sudski vještak ukazuje da je zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje i suvremene tihe mašine, tzv. krtice.

"Onaj tko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizirane kriminalne grupe, imaju suvremenije tehnologije nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore", kaže Žarković.

Tunel je prema prvim procjenama dimenzija metar s 80 centimetara za što je moralo biti iskopano oko 18 kubika zemlje, kaže Žarković.

"Nije se to iznijelo iz suda nego iz tog tunela, kako se napredovalo moralo se nazad vraćati i odlagati. Eventualno kasnije otpraviti negdje, u nekakvih vrećama, vjerojatno noću", objašnjava Žarković.

On dodaje da za 15 godina iskustva u vještačenju u građevini nije imao nijedan slučaj sličan ovom, i napominje da bi za precizniju analizu bilo potrebno da obiđe tunel, a takav nalaz struke bi, vjeruje, doprinio i istrazi.

Podsjetimo, u ponedjeljak je otkriven tunel koji vodi od skladišta Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju ključni dokazi, do privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici.

Nekoliko pretpostavki

Postoji nekoliko pretpostavki što je bio uzrok kopanja ovakvog tunela. Prvi je krađa dokaznog materijala, a drugi za bijeg nekog od zatvorenika.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedjeljka i utorka, dok su popisivani dokazi. Pripadnici Protuterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji su korišteni i roboti, piše Blic.rs.

29. travanj 2024 20:59