StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIĐEN SA SUPRUGOM

Ipak je živ: general Armagedon prvi put u javnosti od propalog puča Wagnera i pada u nemilost Kremlja

Piše dv
5. rujna 2023. - 07:28

Ipak je živ! Iako pad u nemilost Kremlja, odnosno, predsjednika Rusije Vladimira Putina, nerijetko znači i doslovnu likvidaciju, general Armagedon nije doživio najgori scenarij. 
Naime, na društvenim se mrežama pojavila se fotografija koja prikazuje ruskog generala Sergeja Surovikina, koji nije viđen u javnosti od kratkog i neuspjelog puča ruske plaćeničke grupe Wagner.

Na fotografiji je u pratnji supruge. Teorije zavjere se ni ovoga puta nisu pokazale točnima. 

Više izvora javlja da je Surovikin pao u nemilost Kremlja nakon neuspjelog ustanka koji je pokrenula plaćenička skupina Wagner od 23. do 24. lipnja. Istraga se trenutno provodi u vezi s njegovom eventualnom umiješanošću u pobunu, a navodno se nalazi u kućnom pritvoru.

Za trajanja same pobune, Surovikin se pojavio na jednoj snimci bez vojnih oznaka i djelovao je vidno uznemiren. Pozvao je šefa Wagnera, Jevgenija Prigožina, da odustane od marša prema Moskvi.

Ruska državna agencija RIA izvijestila je u augustu da je Surovikin smijenjen s pozicije komandanta zračnih snaga i da ga privremeno zamijenjuje njegov bivši zamjenik Viktor Afzalov. Nadimak "general Armagedon" Surovikin je stekao tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog svoje brutalne taktike.

U listopadu 2022. godine postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, ali je u siječnju tu ulogu preuzeo general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba, dok je Surovikin postavljen za njegovog zamjenika.

image
/Shutterstock
01. svibanj 2024 21:31