StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAkcija u crnom moru

Flota ruskih brodova vadi trupla poginulih mornara i opremu s potopljene krstarice ‘Moskva‘: Putin ne želi da se Zapad domogne ruskih vojnih tajni, a u potragu uključen i brod star 110 godina!

Piše PIŠE ANITA BELAK KRILE/SD
25. travnja 2022. - 13:27
U akciju vađenja naoružanja i traženja tijela poginulih mornara s krstarice ”Moskva”, uključen je i remorker ”Kommuna” star 110 godina  screenshot twitter

Osam ruskih brodova započelo je akciju spašavanja dijelova potopljene raketne krstarice „Moskva“, kao i traženja tijela preminulih vojnika i opreme s tajnim kodovima te drugog oružja koje bi moglo biti od interesa stranim silama. Nedavno je Zapad zavirio u tajne komponentne moćnog ruskog bombardera Suhoj 35 koji su srušili Ukrajinci, a Rusima svakako nije u cilju da im NATO njuška po naoružanju, bez obzira na to pokazuje li ono njihovu moć ili pak zastarjelost i nemoć.  

Zanimljivo je, kako se u floti našao i spasilački brod „Kommuna“, star čak 110 godina. Plovilo je veteran Prvog svjetskog rata, Ruskog građanskog rata i Drugog svjetskog rata. To je najstariji brod koji je u aktivnoj vojnoj službi.

Analitičar specijaliziran za podmorničko ratovanje H.I. Sutton, koji je izdao i niz pomorskih vojnih publikacija, analizirao je rusku akciju spašavanja olupine i objasnio da se zbog veličine, potopljenu krstaricu neće moći izvući u jednom komadu te pretpostavlja da će upravo vremešna „Kommuna“ imati zadaću pronalaska tijela poginulih mornara te potopljenog osjetljivog vojnog materijala.

 - I neki elementi s broda kao što su cijevi projektila mogli bi se spasiti, naveo je Sutton na svom blogu.

Ponos ruke flote admiralski brod "Moskvu", potopili su Ukrajinci 14. travnja s dvije protubrodske rakete „Neptun“, koje su ispalile njihove pomorske snage iz baterije skrivene u blizini Odese. „Moskva“ je bila naoružana sa 16 lansirnih jedinica u kojima se nalazio isti broj nadzvučnih raketa "Vulkan", efektivnog dometa i do 1000 km. Prije nego što je nastradala, Rusi su se često hvalili kako krstarica, osim što je na jarbolu vila zapovjednu zastavu cijele Crnomorske flote, predstavlja i borbeno najsposobniji ratni brod koji se nalazio u njezinu sastavu, te su ju nazivali i „ubojicom nosača zrakoplova“.

Iako je bilo spekulacija o tome je li "Moskva" potonula s nuklearnim oružjem, obavještajni podaci Pentagona govore kako nema naznaka da je bilo nuklearnih glava na brodu, donosi Slobodna Dalmacija. 

Sutton navodi kako je spasilački katamaran "Kommuna“, jedan od najzanimljivijih brodova ruske mornarice, izgrađen je još 1912., a porinut godinu kasnije. Dug je 96 metara, a njegova forma omogućava nošenje malih podmornica između dvaju trupova. Kako su podmornice s vremenom postajale sve veće, a tehnologije za spašavanje sve naprednije, "Kommuna“ se danas koristi za prevoženje manjih podmornica na daljinsko upravljanje, namijenjenih za spašavanje njihovih većih verzija i posada, kao i dijelova olupine.

Spustit će podmornice 

- "Kommuna“ će vjerojatno nositi podmornicu za spašavanje AS-28, tešku 55 tona. Ona može zaroniti do dubine od 1000 metara, što je daleko više od one na kojoj leži potopljena „Moskva“ – objasnio je stručnjak.

Sutton smatra i kako bi spasilački katamaran „Kommuna“ mogao također postati laka meta za ukrajinske snage budući su potapanjem "Moskve“ pokazali da mogu raketama pogađati ciljeve dosta daleko od obale.

"U bolnici ih ima 200 s težim opeklinama"  

Nepoznato je koliko je točno ruskih mornara poginulo na potopljenoj krstarici.

Rusija je objavila kako je jedan mornar poginuo, da imaju 27 nestalih te da je 396 članova posade spašeno. No, zapadni izvori smatraju da je broj žrtava znatno veći. Pretpostavlja se da je na brodu bilo 500 članova posade. 

Gospođa Irina Škrebec, majka Jegora Škrebeca, kuhara na potonuloj ruskoj krstarici, izjavila je da se njezin sin, inače ročnik, vodi kao nestala osoba. Ona je za „The Insider“ kazala da su ona i suprug bili u bolnicu na Krimu kako bi pronašli sina te da su tamo vidjeli oko 200 članova posade Moskve koji su svi imali teže opekline, piše Slobpdna Dalmacija. 

- Vidjela sam sve dečke s opeklinama. Ne mogu vam opisati koliko je to teško bilo, no nisam pronašla svog sina – ispričala je majka za „The Insider“ koji je kritički nastrojen prema Putinovoj politici.

- U bolnici je bilo 200 ljudi, a posada broji više od 500 osoba. Gdje su ostali? - upitala je Irina Škrebec.  

10. svibanj 2024 11:21