StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA REZOLUCIJA|

EU PROTIV PATRIJARHATA Ukinuto otuđenje djeteta kao neznanstveni koncept koji se u Hrvatskoj zloupotrebljavao na štetu žrtava nasilja

Piše DV
7. listopada 2021. - 13:19

Ana Pecotic, marketinška stručnjakinja i aktivistica, te članica inicijative #SPASIME podrijetlom Korčulanka objavila je kako su europarlamentarci donijeli važnu rezoluciju kojom se ukida koncept 'otuđenja djeteta', zbog kojeg se nedavno digla prašina u slučaju tragedija i obiteljskog nasilja koji su doveli do ostavke Gordane Buljan-Flander, predstojnice Poliklinike za zaštitu djece.

"Zahvaljujući Europskom parlamentu, ova godina definitivno može proglasiti godinom borbe za rodnu ravnopravnost. Europarlamentarci su jučer izglasali treću ovogodišnju rezoluciju koja se bavi tom problematikom. Ovoga puta to je Rezolucija o posljedicama nasilja koje vrše partneri u intimnim vezama i prava skrbništva po žene i djecu, a kojoj je cilj zaštititi žene i djecu od nasilja u bitkama za skrbništvo tijekom i nakon razvoda. Najstrašnija posljedica takvih bitaka je “alarmantan broj ubojstava žena i djece koji se događaju nakon što žene prijave slučajeve rodno uvjetovanog nasilja”, a parlamentarci su šokirani činjenicom da muškarci koji su ubili ženu u mnogim slučajevima zadržavaju svoja roditeljska prava te čak njihovi potomci imaju obvezu uzdržavanja roditelja koji im je ubio majku.", donosi Reci.hr.  

"S velikom tugom u srcu obavještavamo ljubitelje lika i djela bivše ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba da je Europski parlament odbacio njenu bebicu “otuđenje” kao neznanstveni koncept koji se zloupotrebljava na štetu žrtava nasilja. Čak su i svi hrvatski predstavnici glasali za rezoluciju, osim Ilčića (protiv) i Kolakušića i Sinčića (suzdržani). Ne znam kako će se naša “struka” nositi s ovom spoznajom, ali morat će. Velika, ogromna stvar za žrtve obiteljskog nasilja, veliki pomaci u rješavanju rodno uvjetovanog nasilja. Jako sam sretna", zapisala je Pecotić.

Sa 510 glasova za, 31 protiv i 141 suzdržanim zastupnici su pozvali na uvođenje hitnih mjera zaštite žrtava partnerskog nasilja koje je znatno poraslo u pandemiji. Za su glasali svi hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a i SDP-a, kao i nezavisni Ivan Vilibor Sinčić te IDS-ovac Valter Flego, suzdržan je bio nezavisni Mislav Kolakušić, dok je protiv bio jedino Ladislav Ilčić iz Pokreta za nezavisnu Hrvatsku. Očito u njegovoj viziji nezavisne Hrvatske nisu svi građani jednako nezavisni pa žene i djeca ne zaslužuju zaštitu od nasilnih muškaraca, piše Reci.hr.

Glavna poruka Rezolucije je da se nasilje među partnerima tretira i kao nasilje nad djecom jer su ga ona prisiljena proživljavati. Svaki oblik nasilja – fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko, ne pogađa samo ženu nego i djecu koja žive u istom kućanstvu, a koja zbog toga mogu kad odrastu i sama postati nasilnici ili žrtve nasilja jer cijelog života nose traumu. Kad je riječ o obiteljskom nasilju, 70 do 85 posto djece poznaje svojeg zlostavljača. Uglavnom je riječ o ljudima kojima djeca vjeruju, a koji ih zastrašuju, kontroliraju, izoliraju i zlostavljaju te tim postupcima nastoje spriječiti da ih dijete prijavi. 

I onda se, nakon raskida partnerske veze u kojoj je bilo nasilja, nađu psiholozi, socijalni radnici i suci koji svojim odlukama prisile majku da vodi djecu takvom zlostavljaču jer i on ima svoja roditeljska prava! Štoviše, ako majka odbija, proglašavaju je manipulatoricom i optužuju za otuđenje djece od roditelja, pa ona postaje kriminalka.

Da bi se stalo na kraj takvoj uvrnutoj praksi, europarlamentarci u Rezoluciji podsjećaju da “najbolji interes djeteta”, pod što se formalno svode sve odluke o skrbništvu, podrazumijeva da dijete bude zaštićeno od bilo kakve vrste nasilja te da ta zaštita treba imati prednost nad “pravom na roditeljstvo”. Zajedničko skrbništvo u slučajevima nasilja izlaže žene i djecu stalnom nasilju, a “nasilni partneri često koriste sudske postupke da bi stekli još veću moć i kontrolu te nastavili zastrašivati svoje žrtve i poticati strah u njima; nasilni roditelj često manipulira djetetom i postupkom traženja zajedničkog skrbništva kako bi nakon rastave mogao i dalje doprijeti do majke”, stoji u Rezoluciji. Navodi se i kako je uskraćivanje plaćanja alimentacije vrsta zlostavljanja te poziva države članice da poduzmu mjere za osiguravanje plaćanja alimentacije.

Zabraniti korištenje “otuđenja od roditelja” u sporovima o skrbništvu

Rezolucijom se ukazuje na još jedan apsurd s kojim se susreću žrtve obiteljskog nasilja. Naime, nije rijedak slučaj da se u jednom sudskom postupku sudi nasilniku, a u drugom, potpuno odvojenom, on dobije pravo na skrbništvo. Stoga se poziva na povezivanje kaznenih i građanskih postupaka u slučaju jedne obitelji kao i na suspenziju roditeljskog prava nasilnog roditelja tijekom sudskih postupaka, koji obično traju godinama.

Prozvani su i “stručnjaci u sustavu kaznenog pravosuđa” koji često žrtve podvrgavaju sekundarnoj viktimizaciji zbog svojih stavova. U prijevodu: patrijarhalno društvo proizvelo je suce kojima je žrtva kriva što je postala žrtva. Uzrok su rodni stereotipi i patrijarhalne predrasude zbog kojih se ne vjeruje ženama pa se njihove optužbe proglašavaju neistinitima, a posljedica je institucionalno nasilje kojim se žrtvama odgađa, ometa ili sprečava ostvarivanje njihovih prava. Europarlamentarci su eksplicitno pozvali države članice da ne prihvaćaju neznanstvene teorije i koncepte, u što je uvršten i “sindrom otuđenja od roditelja” koji je temeljen upravo na rodnom stereotipu. Štoviše, države članice su pozvane da zabrane korištenje “sindroma otuđenja od roditelja” u sudskim postupcima.

28. travanj 2024 19:20