StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetriječi koje izazivaju jezu

Božo Kovačević bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji: ‘Da, mislim da je svijet na korak do Trećeg svjetskog rata!‘

Piše dv
16. studenog 2022. - 12:13

Nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi kako se Zapad opasno približava novom svjetskom ratu, a bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević, ovaj se put s njim slaže. Iako je prema najnovijim izvještajima projektil koji je pao jučer u Poljsku, ukrajinski a ne ruski, cijela situacija oko eskalacije rata i dalje je vrlo zabrinjavajuća.

"Je, svijet je na korak do novog rata - kazao je Kovačević.

Ključni pomak prema takvoj situaciji je, podsjeća on napravila Rusija agresijom na Ukrajinu.

"Mi vidimo da su Amerikanci suzdržani u povodu utvrđivanja odgovornosti za projektile u Poljskoj, što je i razumljivo, jer ne žele nepromišljeno ući u Treći svjetski rat, ocijenio je i podsjetio kako neki drugi događaji koji bi mogli pridonijeti eskalaciji nisu istraženi, poput eksplozije na Sjevernom toku i kao i onaj ispaljeni projektil koji je završio u Hrvatskoj, kazao je gostujući na N1 televiziji.

Što se tiče Rusije njihova je ukupna uvjerljivost slaba, jer kako je kazao Kovačević, na početku su govorili i da ne namjeravaju napasti Ukrajinu, pa su napali. A nakon što su to učinili, šef diplomacije Lavrov je rekao da kao što nisu napali Ukrajinu, ne namjeravaju napasti nijednu drugu zemlju. Dakle, jasno je da im se ne može vjerovati.

- Bilo bi iracionalno da Rusija napadne NATO, ali bilo je iracionalno i napasti Ukrajinu. A da ne govorim o odluci o pripojenju četiriju ukrajinskih oblasti u trenutku kad je Rusija počela gubiti rat na terenu. Zbog takvog niza događaja i raskoraka ruskih lidera sa stvarnošću, uvjerljivost bilo čega što oni danas javno kažu bitno je smanjena", rekao je Kovačević za N1.

Što je sa zagrebačkim dronom?

Na pitanje zašto sedam mjeseci nakon što je dron pao u Zagreb nema službenih rezultata istrage, Kovačević je rekao:

"Najvjerojatnije zato što nema konačnog rezultata, a možemo govoriti i o motivaciji da se u svakom od incidenata istraži njegova geneza jer moguće je da odgovornost nije na onoj strani koja se čini da bi mogla biti odgovorna".

image

Vladimir Putin

Mikhail Metzel/Afp

Da je doista ruski projektil pogodio poljsko selo u utorak, ubivši dvoje ljudi, bilo bi to prvi put da je rusko oružje palo na teritorij NATO-a. Analitičar britanskog Guardiana podsjeća kako su bivši Sovjetski Savez i SAD uspjeli proći kroz cijeli hladni rat, a da nisu napravili takvu pogrešku te da su i Washington i Moskva itekako svjesni rizika ulaska u rat zbog pogrešne procjene ili slučajnosti.

No sadašnja Rusija Vladimira Putina daleko je manje predvidljiva nuklearna sila nego što je bio Sovjetski Savez. Putinova intervencija u Siriji primjerice je dovela do toga da je turski borbeni zrakoplov oborio ruskog bombardera iznad tursko-sirijske granice u studenom 2015., ali je taj incident obuzdan, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Poljska je reagirala odmjereno

Situaciju je, smatra bivši veleposlanik u Rusiji, primirila i informacija iz američkih izvora, koji sugeriraju da je riječ o ukrajinskim antiratnim projektilima, koji su trebali srušiti ruske rakete pa su pali na Poljsku. "Čini se da je, ako sudimo i na osnovi izjave poljskog premijera koji nije inzistirao na primjeni članka 5 i koji je ostavio otvorenu mogućnost da istraga utvrdi rezultate koji ne bi navodili na zaključak primjene članka", dodao je. Smatra kako je Poljska strana iskazala izrazito odmjeren pristup problemu i možemo očekivati da će nastojanja ponajprije američke strane da ne dođe do žestoke eskalacije biti prihvaćena.

"Ali kad se u nekoj zemlji vodi rat visokog intenziteta i kad su napetosti između agresora i onih koji pomažu Ukrajini tako velike, onda je moguće da izbiju namjerno ili nenamjerno izazvani incidenti", rekao je Kovačević.

Aktivacija članka 4. korak je prema primjeni članka 5, dodao je Kovačević, no izjave poljskog premijera ipak ukazuju na to da će se aktivnosti zaustaviti na primjeni članka 4.

04. svibanj 2024 02:30