StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDAR NA JADRAN

Besramna betonizacija obale, pod krinkom vikenda uništavaju i zadnje prirodne sike, evo kadrova

Piše Vedrana Stočić
18. veljače 2023. - 16:47

Zasad nepoznat netko danas je pokušao betonom zaliti i posljednje sike u uvali Stivašnica u mjestu ražanj kod Rogoznice.

Već okupirani priobalni prostor je "zašalovan", u moru je bio i ronilac, ali, s druge strane, netko savjestan dojavio je Aniti Živković, načelnici Općine Rogoznica, što se sprema. Općina je alarmirala Lučku kapetaniju Šibenik i po hitnom postupku na teren su izišli komunalni redar i lučki kapetan.

U zadnji čas, rekli bismo, jer sve je bilo spremno da se ti posljednji metri prirodne obale zaliju betonom. Ovog puta reakcija je bila brza i uspješna, devastatori i uzurpatori općeg dobra u javnoj uporabi lokaciju su morali vratiti u prvobitno stanje.

Kazne za takav potez nisu nimalo beznačajne, mogu iznositi i do 50 tisuća kuna, pa je došlo vrijeme da se konačno počnu naplaćivati i retroaktivno.

Uvalu Stivašnica je zbog bespravne gradnje i rušenja nekolicine ilegalnih objekata 2009. godine bila proglašena novim naseljem. Danas je kuća dvostruko više nego kada su bageri Marine Matulović Drupulić, tadašnje ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, prije 17 godina rušili bez reda, logike i plana.

Već tada je bio uzurpiran i betoniran dobar dio obalne crte, čak je bilo i garaža izgrađenih u zoni pomorskog dobra, ali danas, nakon toliko godina, možemo mirne duše potvrditi: betonizacija u tom novokomponiranom naselju je potpuna i opasno se približila rtu Punta Planka, vjekovnoj razdjelnici Jadrana, točki gdje se sudaraju jugo i bura.

Valja naglasiti da je uvala Stivašnica dio Nacionalne ekološke mreže u kojoj je trebalo očuvati staništa tipa Greben što je najviša nacionalna razina zaštite podmorja. Kako je moguće da se pohlepni i primitivni nasrtaji na javno dobro nisu zaustavili na vrijeme, jer posljednja akcija potvrđuje da je to i te kako moguće.

- Svaki nasrtaj na pomorsko dobro ćemo prijavljivati i sankcionirati. Ovakvo ponašanje i uništavanje prirode je nedopustivo.-kaže načelnica Živković.

image
Privatni album
26. travanj 2024 04:58