StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSTAO JE DJ MAX

Arkanov zločinac, čovjek s jedne od najstrašnijih ratnih fotografija iz BiH, danas je zvijezda beogradskog noćnog života. I dalje nastupa kao DJ u klubovima

Piše dv
4. siječnja 2023. - 16:13

Srđan Golubović, poznat kao DJ Max, zločinac sa poznate fotografije Rona Havila iz 1992. iz Bijeljine i dalje nastupa po beogradskim klubovima, a posljednji nastup je imao na dočeku Nove godine, piše Klix.ba,  a prenosi Slobodna Dalmacija.

Fotografija koju je snimio američki fotograf Ron Haviv u Bijeljini, na kojoj srpski vojnik, pripadnik Arkanovih tigrova nogom udara ubijenu Tifu Šabanović, postala je jedan od najpoznatijih prikaza zločina rata u Bosni i Hercegovini.

Magazin Rolling Stone je prije nekoliko tjedana objavio priču u kojoj se navodi da je vojnik sa poznate fotografije Srđan Golubović, te da godinama unazad nastupa kao DJ Max po klubovima širom Srbije.

Golubović je na svom Instagram računu objavio kako je posljednji nastup imao prije nekoliko dana, za novogodišnju noć u Klubu Šuma na Adi Ciganliji u Beogradu, a zajedno sa DJ-om Stole-om čini tim Xperiment koji nastupa po festivalima diljem Srbije.



U studenom je dvojac nastupao u Novom Sadu u Hali 2 Novosadskoj sajma, a nešto ranije, u travnju, nastupili su na ‘Forest festu‘ na Adi Ciganliji.



Golubovića su srbijanske vlasti uhitile 2012. godine, no ne zbog ratnih zločina u Bijeljini nego zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge, podsjeća Klix.ba.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vodi nekoliko postupaka koji se tiču zločina počinjenih u Bijeljini u travnju1992. godine, no nije poznato da li je Srđan Golubović jedan od osumnjičenih.

Tog prvog travnja 1992. godine, Arkanova Srpska dobrovoljačka garda, zajedno sa formacijom Mirkovi četnici, je ušla u Bijeljinu, te je odmah po ulasku ubijeno nekoliko desetina civila, a tijela su ostavljena da leže na ulicama.

Arkanovim tigrovima podršku je dala i paravojna jedinica Panteri koju je predvodio Ljubiša Savić "Mauzer". Zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom počeli su kampanju nasilja nad lokalnim Bošnjacima, silujući, ubijajući pretražujući kuće i pljačkajući njihovu imovinu.

image

Arkanovi ‘Tigrovi‘

Str/Afp

Istrage Haškog suda su kasnije pokazale da je žrtvama pucano "u prsa, usta, sljepoočnicu, potiljak, nekima iz neposredne blizine" i da ntiko od njih nije nosio vojne uniforme.

Bošnjaci u Bijeljini su bili potpuno iznenađeni vojnom akcijom te nije postojao ozbiljan plan obrane. Napad Srpske dobrovoljačke garde na Bijeljinu se smatra i početkom rata u BiH.

Posebno je porazna činjenica je da se u centru Bijeljine nalazi ulica posvećena Arkanovim zločincima, a lokalne vlasti 1. travnjaobilježavaju kao ‘Dan obrane grada‘, piše Klix.ba.

image

Arkanovi ‘Tigrovi‘

Str/Afp
24. travanj 2024 03:44