StoryEditorOCM
Crna kronikaKRONIKA ZLOČINA 2021.

Što povezuje ubojstva na splitskom području? Iza statističke maske policije krije se jeziva poveznica, zločin koji se izdvaja onaj je na Klisu koji je zgrozio javnost

Piše Katarina Marić Banje/sd
26. travnja 2022. - 19:38
Željko Đekić optužen je za ubojstvo bivše partnerice u trgovini na Poljičkoj cesti u SplituPaun Paunović/Cropix

Prije par dana objavljeno je izvješće o stanju sigurnosti na području PU splitsko-dalmatinske u 2021. godini. Opširnim pregledom pokriveni su svi aspekti rada policije tijekom 12 mjeseci prošle godine i prikazani u brojevima, postocima i omjerima. "Zagrebali" smo iza statističke maske i personalizirali pojedine događaje u nekoliko tekstova.

Krenimo s najtežim krvnim deliktima – ubojstvima, kojih se prošle godine dogodilo četiri. To je u odnosu na 2020. godinu, kada ih je bilo ukupno šest, za trećinu manje, što je pozitivan pokazatelj. Međutim, poražavajuća je činjenica što su u tri slučaja žrtve bile žene, piše Slobodna Dalmacija.

Krajem studenoga u prodavaonici poznatog trgovačkog lanca "Lidl" na Poljičkoj cesti u Splitu s više uboda nožem usmrćena je 44-godišnja zaposlenica. Ubio ju je njezin bivši partner Željko Đekić (55) zvani Lika koji je bivšu partnericu duže vremena ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao te joj upućivao prijetnje zbog čega se ona s djetetom odselila kod roditelja.

U druga dva slučaja ubojstva žena su žrtve bile majke, koje su smrtno stradale od ruku svojih sinova u stanu u kojem su zajednički živjeli. Zbog okolnosti zločina za obojicu počinitelja se zbog sumnje u duševne bolesti provelo psihijatrijsko vještačenje.

image

Zgrada na adresi Mažuranićevo šetalište gdje je sin zapalio majku

Paun Paunovic/Cropix

Tijekom noći početkom listopada 39-godišnjak je u stanu na Mažuranićevu šetalištu usmrtio 61-godišnju majku. Nakon što se naljutio na nju, upaljačem i zapaljenom cigaretom joj je zapalio kosu i odjeću te joj nije pružio pravovremenu pomoć kako bi joj spasio život.

Ženu su pronašli sa stravičnim ozljedama, osamdeset posto tijela bilo joj je u karboniziranom stanju. Drugo ubojstvo majke dogodilo se u Mosećkoj ulici krajem prosinca kada je u stanu na Kocunaru nađena mrtva 64-godišnjakinja sa smrtonosnim ozljedama od noža.

Živjela je s 28-godišnjim sinom koji je uhićen isti dan nakon pronalaska tijela. Četvrto ubojstvo dogodilo se polovicom travnja u večernjim satima na području Klisa kada je Sandro Firić (31) poluautomatskim pištoljem zadao Branku Mijatoviću (32) prostrijelnu ranu glave.

U međuvremenu je počinitelj na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 12 godina zatvora. Tijekom istog razdoblja policija je zabilježila sedam pokušaja ubojstva u kojima su, kao i u svim slučajevima ubojstava, pronađeni počinitelji i privedeni pritvorskom nadzorniku.

image

Sandro Firić (prvi s lijeva) u Zatvoru u Splitu 

Od navedenih kaznenih djela, javnost je zgrozio slučaj s Klisa kada je početkom prosinca u bolnicu dovedena šestomjesečna beba s ozljedama opasnim po život. Nakon višesatne policijske potrage uhićen je otac Mario Usanović (32) zbog sumnje da je potapanjem djeteta u hladnoj vodi umalo doveo do njegove smrti.

Prijavljen je i za zanemarivanje djetetovih prava, prisilu prema službenoj osobi i dilanje droge jer je u kući nađeno 14 grama amfetamina, manja količina MDMA i ecstasy. Nalazi se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. Kako je sam priznao da je dugogodišnji konzument amfetamina speed  i ecstasyja, vjerojatno je da je i tog dana bio pod utjecajem stimulansa.

29. travanj 2024 19:35