StoryEditorOCM
Crna kronikaOPĆINSKI SUD U DUBROVNIKU: ZAPOČELA "SPORTSKA PARNICA"

Četvrti pokušaj: optuženi ipak došli

3. prosinca 2018. - 20:09
Na Kaznenom odjelu Općinskog suda u Dubrovnik u ponedjeljak je, tek u četvrtom pokušaju, započeo sudski postupak po privatnoj tužbi Joze Ostojića protiv okrivljenih Igora Žuvele, Ivice Sentića, Ante Milojevića i Mara Kristića. Žuvela, Sentić i Milojević se terete da su počinili kaznena djela prisile i prijetnje u sklopu grupe, dok se Kristić tereti za poticanje počinjenja tog kaznenog djela koje se još prije sedam godina dogodilo u kancelariji Županijskog nogometnog saveza u Sportskoj dvorani u Gospinom polju.

Prema optužnom prijedlogu kojeg je zastupala Ostojićeva zagrebačka odvjetnica Vesna Rogulj, Žuvela, Sentić i Milojević se terete da su 27. svibnja 2011. oko 12,15 sati u Sportskoj dvorani ušli Ostojićev ured tehničkog tajnika Županijskog nogometnog saveza, dok je Kristić istodobno "čuvao stražu" ispred ureda. Na zahtjev Ostojića nisu se udaljili iz ureda nego su zaprijetili Ostojiću da to mora on učiniti. Kad je odbio, Sentić mu je zaprijetio "Napusti prostoriju isti tren, ovo je pitanje života i smrti, na vrijeme sam te upozoravao da napustiš Pera Vićana, ali nisi htio slušat'. Ako ne izađeš dragovoljno, ne znam u kakvom ćeš stanju odavde izaći! Ti znaš da nam ne trebaš ti nego Pero Vićan. Već smo dva puta dolazili, ali nisi htio surađivati".

Svi su okrivljenici izjavili kako se ne osjećaju krivima te da će se braniti odgovarajući samo svojim braniteljima, da bi oni, dubrovački odvjetnici Ognjen Dabelić, Ana Birimiša i Dino Hadžiomerović čak dodali da im uopće nije jasna pravna kvalifikacija djela kojim se terete njihovi štićenici. Potom je svjedočio bivši ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik, sada umirovljenik Cvijeto Bratoš od kojeg su slabe koristi imale obje strane jer se skoro ničega nije sjećao:-Bilo je nekih događaja, ali tada nisam bio u dvorani niti me je tko od okrivljenih tražio usmeno ili pismeno zbog promjene brave. U dvorani je 20 ureda i možda su mi predali ključ tog ureda, ali se više ne sjećam. Njihovi sastanci i primopredaje me nisu zanimale i nisu bile dio moga posla- svo vrijeme s rukama u džepovima, rekao je Bratoš koji se prisjetio tek da su tada na vratima dvorane bili zaštitari.

Svjedok Željko Kanostrelac se prisjetio kako je prema nalogu, kojeg je dobio od svog bivšeg poslodavca, promijenio bravu na vratima:- Ispred Županijskog nogometnog saveza pozvali su me zbog brave Kristić i Žuvela, a taj je nalog kasnije preuzela policija. U uredu su bili Ostojić i svi optuženici, a promjena je trajala samo par minuta- izjavio je Kanostrelac da bi mu Ostojićeva braniteljica prigovorila na istinitost izjave u dijelu tvrdnje da je kod promjene brave tamo bio i Ostojić koji je sudu predao kopiju pravomoćne presude radnog spora koju je donio isti sud i s njom poništio izvanredni otkaz ugovora o radu koji mu je u ono vrijeme bio uručen.
Nastavak rasprave predviđen je za 20. prosinca, kada će se saslušati svjedok Rade Merđan te pregledati DVD-snimak događaja kojeg su zabilježile nadzorne kamere u Sportskoj dvorani.
26. travanj 2024 22:58