StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Will Smith je kao filmski tata sestara Williams potisnuo glumački egoizam i sad s pravom servira za Oscara. ‘Kralj Richard‘ njegov je veliki povratak

Piše Gabrijela Bijelić
5. prosinca 2021. - 14:28

Kralj Richard, ali ne ovaj Lavljeg Srca, već meteorskog reketa! 'King Richard', biografska sportska drama o usponu sestara Williams, velikih zvijezda svjetskog tenisa, obrađena je iz perspektive njihova oca, mentora i menadžera Richarda Williamsa. Bilo je samo pitanje trenutka kad će se filmska industrija dosjetiti Venus i Serene, no malo je tko očekivao da će se priča zavrtjeti oko Richarda, dežurnog 'zloćka' s tribina, kontroverzne prznice koju su mediji predstavljali i kao obiteljskog zlostavljača.

image
Glumac Will Smith na crvenom tepihu u povodu londonske premijere filma


 
Daniel Leal/AFP

U 'Kralju Richardu' tata Williams stiže u znatno blažem izdanju koje je, tvrde poznavatelji njegova životopisa, bliže istini. Williamsa portretira Will Smith, hollywoodska zvijezda s dosta karijernih oscilacija, a za najnoviju ulogu smiješi mu nominacija za Oscara. Kad pogledate s koliko lakoće i odmjerene emocije gradi kompleksan lik teniskog suverena, jasno vam je zašto se našao u biranom društvu.

Smithu treba čestitati i na dodatnom naporu – u ulozi je ostavio po strani sebi svojstven glumački egocentrizam koji valjda samo on smatra šarmantnim. Smithov Williams je čovjek a agendom, traumatiziran siromaštvom i diskriminacijom od malih nogu, moderni aktivist za prava manjina koji je godinama prije Black lives matter radio na emancipaciji Afroamerikanaca i to usred niše za WASP elitu – bijelom sportu.

Doduše, trud je naplatio milijunskim sponzorskim ugovorima za kćerke koje je hrabrio, ali ne i maltretirao na putu uspjeha. Redatelj Reinaldo Marcus Green (Monsters & Men, film o rasnom nasilju, nagrađen 2018. na Sundance Festivalu) pregledno vodi radnju, a dobro odabrana glumačka postava pomaže mu je oživjeti.

image
Will Smith u ulozi Richarda Williamsa s mnogobrojnom filmskom obitelji
Ilustracija

Saniyya Sidney (15) izvrsna je kao Venus, krhka i odlučna istovremeno. Godinu dana mlađa Demi Singleton kao Serena (14), i prema scenariju i faktografski, ranih 1990-tih ostaje u sjeni starije sestre, što ne umanjuje doprinos ove tinejdžerske glumice. Richardovu suprugu Oracene odmjereno glumi Aunjanue Ellis: u sporadičnim pojavljivanjima ona se otkriva kao lavica - majka pet kćeri i ravnopravna supružnica koja ne voli kad je vuku za nos.

Kod redatelja Greena nema kronoloških odudaranja, fabula pravocrtno teče prema krešendu, antologijskom susretu mlađahne Venus s tadašnjim brojem 1 svjetskog ženskog tenisa Arantxom Sancez Vicario iz 1994. Prikaz sportskog ponašanja Vicario tijekom ogleda Španjolki baš i ne služi na čast, no u filmu ima jasnu svrhu – vrhunski sportaš mora znati podnijeti sučev uzvik 'game-set-match' i kad ogled ne ode na njegovu stranu.

Stvarne sestre Williams, danas trofejne četrdeset i nešto godišnjakinje, dijelom su nadizrale produkciju i uljepšale 'lik i djelo' oca, no to pretjerano ne smeta gledatelju koji ne zna obiteljske tajne.

Da je tata Richard i za ovaj projekt pisao proročansku knjižicu kao za karijere svojih kćeri, ne bi pogriješio. 'King Richard' pobjeđuje, makar u tie-breaku, čak i onda kad film na momente podsjeća na bajkovitu slikovnicu o uspjehu koji mora doći ako ga dovoljno puta zazivaš...

28. travanj 2024 08:20