StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

‘Ghostbusters: Ledeno carstvo‘: Istjerivača duhova ima previše, a prave radnje premalo. Sraz generacija ne postoji, glavne sablasti su jednodimenzionalne

Piše Gabrijela Bijelić
15. travnja 2024. - 13:43

Otkako ih je planetarno popularizirao serijal ‘Igra prijestolja‘, vatra i led nezaobilazan su element svakog iole ambicioznog fantastičnog uratka, bio on na streamu ili na mega ekranima Imaxa. Trend nije zaobišao ni ‘Ghostbusterse‘, novi nastavak franšize o njujorškim istjerivačima duhova koja ove godine slavi četrdeseti rođendan. U četiri desetljeća od prvijenca Ivana Reitmana, blockbustera kakvi su danas ugrožena vrsta, ‘Ghostbusters‘ su svašta prošli.

image

Paul Rudd, Carrie Coon i Mckenna Grace kao nasljednici istjerivača duhova
 

Columbia Pictures - Sony Picture/Collection Christophel Via Afp

Nakon dugog razdoblja hibernacije, ‘matrijarhat‘ verzija iz 2016. ih je gurnula u provaliju iz koje su se teškom mukom uspeli na površinu pandemijskim nastavkom ‘Ghostbusters: Afterlife‘ iz 2021.. Sequel koji nam je upravo stigao u kina, podnaslovljen kao Ledeno carstvo (Frozen Empire), protagonistima se dobrim dijelom oslanja na prethodnika, a u radnju uz veliku obljetnicu unosi dozu nostalgije za najstarijim lovcima na onostrana bića.

Iz originalne postave vraćaju se tako Bill Murray kao Peter Venkman i Ernie Hudson kao Winston Zeddemore, no s mnogo manje poleta od Dana Aykroyda koji u ulozi osobenjaka Raya Stantza spiritizmu daje zgodan prizvuk autoironije. Podsjetnik na još jednog člana udarnog trija, dr. Egona Spenglera (glumac Harold Ramis je u međuvremenu preminuo) njegovi su potomci, kći i unuci. Najviše prostora u filmu je ostavljeno najmlađoj: Phoebe Spengler (McKenna Grace), inteligentna tinejdžerka prirodno nadarena za duholov zapravo je glavna junakinja filma koji je do nepreglednosti pretrpan akterima.

U cijelom tom obilju ljudi i sablasti teško se snaći i onima s predznanjem o Ghostbustersima, pa nema druge nego se pomiriti s plitkom karakterizacijom likova i ne osobito originalnim specijalnim efektima poput ledenih šiljaka koji probijaju asfalt i superćelijskih oblaka kao najave dolaska superzlikovca. A i mega zlotvor Garakka je, nota bene, prilično neinventivna mješavina čudovišta iz Marvelova univerzuma i zlokobnih Bijelih hodača iz G.O.T.. Kad je ljudska komponenta posrijedi, nominalno naslovni junaci Paul Rudd i Carrie Coon kao zaljubljeni Gary Grooberson i Callie Spengler nisu se pretrgnuli od posla jer nisu ni dobili priliku za razigravanje. Kumail Nanjiani također je zakinut scenarijem, njegov ‘vatroznanac‘ Nadeem, ključni borac protiv prikaza iz davnina, ostaje tek na razini hobista – šaljivdžije.

image

Ledeni šiljci glavni su vizualni mamac filma

Columbia Pictures - Sony Picture/Collection Christophel Via Afp

Pokušaj da se uvođenjem u radnju duha djevojke Melody (Emily Alyn Lind) potakne latentni homoerotski odnos s Phoebe, previše je suzdržan da bi bio zamijećen. U zaborav svakako neće pasti Ecto-1, specijalizirano vozilo za hajku na duhove. Jedna je to od konstanti ovog serijala koji mnogi vole isključivo zbog svevremenskog hita Raya Parkera Juniora koji u punoj snazi decibela odjavljuje film.

Manje zahtjevni će reći da je i to dovoljan argument za povratak na staze stare slave ‘Ghostbustersa‘, ali nije baš tako. ‘Ledeno carstvo‘ je, istina, žitkije od ‘Afterlifea‘, uvodna scena iz New Yorka prošlog stoljeća sluti na mnogo veće dosege od konačnih. Ako se već pomlađivanjem aktera išlo u lov na tinejdžersku publiku, trebalo je ograničiti broj likova, pa ih bolje razraditi. A starijim nostalgičarima ponuditi bolje osmišljen i barem malo dulji ‘upad‘ seniora na pozornicu obnovljenog serijala.

 

 

30. travanj 2024 02:54