StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

VUKODLAK MEĐU NAMA Mali duhoviti horor nastao po video igrici bolji je od očekivanja. Mistična američka provincija iznjedrila je galeriju osobenjaka

Piše Gabrijela Bijelić
2. srpnja 2021. - 16:05

Na prvi pogled 'Vukodlak među nama' (Werewolves within) ne djeluje obećavajuće. Horor komedija zasnovanih na predlošku video igrica na predpandemijskom repertoaru nije nedostajalo, no tek su rijetke preživjele transfer u novi medij. U kategoriju povlaštenih od ovog lipnja na mala se vrata uvukao i uradak 28-godišnjeg redatelja Josha Rubena. Taj se američki meštar viralnih klipova s 'Vukodlakom' nakon debija na prestižnom Tribeca festivalu suosnivača Roberta De Nira hrabro otisnuo u kino distribuciju.

image
'Vukodlak među nama' uspjela je horor komedija
Ilustracija

Poprište radnje u ovom je slučaju vazda inspirativna američka provincija, točnije mistični gradić Beaverfield u kojem obitavaju sve redom osobenjaci, oštro podijeljeni oko izgradnje mjesnog plinovoda. U takvo okruženje uoči mećave koja će od ostatka svijeta odsjeći lokalnu zajednicu stiže novi rendžer Finn, (Sam Richardson). Tamnoputi šumski čuvar s manjkom samopouzdanja u uvođenju reda računa na potporu lokalne poštarice Cecily ( Milana Vayntrub).

Po obrascu Twin Peaksa

Motiv došljaka kojega domaća čeljad, redom bremenita manama, gleda ispod oka pamtimo još od Lynchova Twin Peaksa ( Kyle MacLachlan nazaboravan u ulozi FBI-eva istražitelja Dalea Coopera), no u Rubenovu 'Vukodlaku' pridošlica sa sobom donosi kohezivan element. Finn nije ni osobito hrabar niti promućuran, zapravo je antijunak idealist koji vjeruje u pobjedu dobra, a u Richardsonovoj interpretaciji izrazito je prijemčiv. Glavnom junaku dostojno parira listonoš(ic)a, njihova međusobna naklonost nadilazi profesionalne obveze dok istražuju umorstvo po whodunit obrascu.

image
Supružnici u strahu i nevjerici

Ostatak galerije likova pojedinačno je dopadljiv, pri čemu je, kao u kakvoj studiji slučaja, pokriven cijeli spektar osobnosti. Od lovca ratobornog pustinjaka, šašavih homo i hetero supružnika, dobroćudne vlasnice mjesnog hotelčića, ekologinje do lakomog plinskog poduzetnika, svaki od likova pojedinačno dobro funkcionira i ostaje u pamćenju, neovisno o dodijeljenoj minutaži.

No, grupiranju svih tih osobnosti na istoj lokaciji trebalo je posvetiti više pažnje. Ovako je nastala kakofonija koja remeti pažnju.

Film je mogao proći i bez neinventivnog prikaza vukodlaka u završnici. Biće koje reži, grize i skakuće po namještaju zapravo je izlišno jer je iz sadržaja lako dokučiti poantu – čovjek je čovjeku vuk(odlak).

image
Vlasnica kućnig ljubimca na rubu ludila
Ilustracija

Unatoč sporadičnim slabostima, Rubenov mali duhoviti horor ugodno je iznenađenje koje se može iščitati i kao poziv na njegovanje dobrosusjedskih odnosa, neovisno gdje, s kim i kako živite. O tome, uostalom, govore i prolog i odjavna špica. Iza citata zagonetnog Mr. Rogersa krije se podsjetnik na stvarni, kod nas slabo poznat serijal dječjih američkih edukativnih TV emisija 'Mr. Rogers Neighbourhood'. Susjedima u Beaverfieldu trebao je vukodlak da se primire i međusobno povežu. I vjerojatno u tome nisu usamljeni.

27. travanj 2024 22:15