StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Ponovno ljubav: Glumački debi Celine Dion zaslužio je bolje od romantične komedije bez okusa i mirisa

Piše Gabrijela Bijelić
29. svibnja 2023. - 13:40

Proteklog vikenda Celine Dion rastužila je obožavatelje objavivši kako zbog rijetke neurološke bolesti otkazuje cijelu seriju ovogodišnjih koncerata. Dogodilo se to baš u vrijeme kad je dobitnica Oscara za naslovnu melodiju iz Cameronova Titanica započela transfer u filmski medij.

Prvo je u kinima zaigrala francusko-kanadska glazbena drama ‘Aline‘, temeljena na njezinoj biografiji, a potom se kraljica balada i sama okušala u glumačkim vodama. U romantičnoj komediji ‘Ponovno ljubav‘ koja se upravo prikazuje kod nas, odglumila je samu sebe. Svoju je ulogu ‘deus ex machina‘ ljubavnog gurua odradila profesionalno, unutar zadanog okvira koji joj baš i nisu ostavili prostora za razigravanje. Američka filmska romansa u kojoj debitira nastala je po književnom predlošku ‘SMS für Dich‘ njemačke spisateljice Sofie Cramer iz 2016., a radnja joj se odvija u New Yorku.

image

Sam Heughan i Celine Dion

Screen Gems - 2.0 Entertainment/Collection Christophel Via Afp

Protokom vremena SMS-ovi su ispali iz đira, komunikacija je preselila na aplikacije, kako poslovna tako i privatna. Popularni appovi za dopisivanje temelj su zapleta ‘Love again‘, filmića studija Sony Pictures Releasing bez kojeg bi ‘valentinovski‘ žanr sigurno preživio. Da je prikazana uz Dan zaljubljenih, možda bi ova bljedunjava rom-com postigla bolji učinak, a ovako su joj do izražaja došle sve mane. A takvih ima u izobilju.

Iz fabule vam se čini kako ste sve fore vidjeli na desetke puta: neutješnu djevojku koja je naprasno izgubila ljubav života i ostavljenog mladića koji pokušava pokrpati emocionalni život spaja ‘viša sila‘ kako bi zajedno u sreći nastavili živjeti ‘do kraja života‘. Film redatelja Jamesa C. Strousea (Nevjerojatna Jessica James) djeluje kao sklepan od žanrovskih zakrpi, patchwork je to kojemu fali sastojaka, grebe po površini a suštinski se ničeg dublje ne dotiče. Promiču mu čak i njujorški pejzaži koji su ranije od potpunog potonuća ‘spašavali‘ more filmova bez koncepta i svrhe.

Glavni akteri, zaljubljeni par Mira i Rob izgledom jesu privlačni, a i narav im je blaga. Glume ih bivša indijska Miss svijeta i bollywoodska diva Priyanka Chopra Jonas i Sam Heughan, markantni Škot, dobitnik brojnih TV priznanja. Oboje su četrdeset i nešto godišnjaci, a mogu proći za mnogo mlađe. Osim što pojedinačno dobro izgledaju i u filmu se bave fluidnim zanimanjima (ona je ilustratorica, a on neka vrsta medijskog djelatnika) oboje pristojno i glume.

image

Celine Dion u filmu

 

Screen Gems - 2.0 Entertainment/Collection Christophel Via Afp

No, orbite im se nikako ne križaju u priči bez ambicije da makar romantične nostalgičare podsjeti na slavnu eru Hugha Granta i Julije Roberts.

Ta su vremena očito prohujala s analognim dobom, a Strouseov pokušaj da ih oživi kroz ‘Ponovno ljubav‘ ispao je razočaravajući. Zapravo žalosti što je Celine Dion svoj glumački debi posvetila baš ovom filmskom podbačaju.

Velikoj umjetnici karizma je neupitna, bilo na pozornici ili na velikom ekranu, gdje u ovom slučaju na sebe privlači većinu ionako skromnog emocionalnog potencijala djela. Da su je bolje savjetovali pri odabiru projekta, mogla je odavno poći stopama mlađe kolegice Lady Gage pa konkurirati za još jedan zlatni kipić, ovaj put glumački.

Ovako, glazbenici je za poželjeti što uspješniju borbu s teškim oboljenjem. Što se filma u kojem se pojavljuje tiče, dijagnoza mu je zapečaćena. Lijek za ovakvu vrstu forsirano srcedrapateljne storije još nije izmišljen.

 

 

02. svibanj 2024 10:50