StoryEditorOCM
ZabavaADIO, ‘RADOSTI‘

‘Ništa nismo kadri sačuvati! Djeca su bombardirana kičem, a sve vrijedno nestaje!‘; I nas je na ovu vijest baš zazeblo u srcu, sjećate li se kako smo je posuđivali ispod klupe?

Piše Jasenka Leskur/sd
25. listopada 2022. - 19:55

U listopadu – nakon punih 70 godina izlaženja – osnovci nižih razreda nisu dobili svoj primjerak časopisa "Radost".

Izdanje uz koje su odrastale mnoge školske generacije, a osmišljavala ga velika imena dječje književnosti, stripa i ilustracija, mjesto gdje su talentirani učenici objavljivali prve stihove i sastavke, palo je kao žrtva sveopće komercijalizacije, piše Slobodna Dalmacija.

Žalosnu vijest podijelila je na društvenim mrežama Silvija Šesto, autorica pedesetak knjiga za djecu, slikovnica, drama, predsjednica društva koje okuplja pisce za djecu i mlade. Nije mogla, kaže, podnijeti da to prođe u tišini, da najdugovječniji dječji časopis tek tako nestane.

– Ništa nismo kadri sačuvati. Djeca su danas bombardirana svakakvim potrošačkim kičem, kao da su potrošačke "kokoši", a vrijedni sadržaji nestaju. Žalosno! – komentirala je Šesto, a u istom stilu: "Tužno!" komentirala je i najčitanija autorica za djecu Sanja Pilić. Ona nikako ne bi dopustila da se to dogodi, kaže.

Vrijeme je za portal ‘Tuga‘

"Nema ‘Radosti‘, ostade tuga", komentirala je spisateljica Lada Žigo Španić, a netko neraspoložen dometnuo: "Vrijeme je za pokretanje portala ‘Tuga‘, mislim da bi on imao prođu."

Časopis "Radost" je davne 1951. počeo izdavati pionirski savez Hrvatske, a godinu poslije preuzela ga je Nakladnička kuća "Naša djeca".

Zvonimir Balog, Dobriša Cesarić, Gustav Krklec, Nada Iveljić, Sanja Pilić i niz drugih poznatih dječjih pisaca, najboljih hrvatskih ilustratora i strip-crtača, objavljivali su u njemu; urednica mu je bila, među ostalima, Anđelka Martić.

image

Prvi broj časopisa ‘Radost‘, prije sedam desetljeća 

PRIVATNA ARHIVA

Osamdesetih godina tiskan je u nakladi od 150 tisuća primjeraka. Izlazio je deset puta godišnje, svakog mjeseca školske godine, a djeca od prvog do četvrtog razreda u njemu su nalazila kratke priče, viceve i zezalice, rubriku "Jeste li znali", poduku iz crtanja...

Od 2013. godine nakladnik "Radosti" je postao Večernji list. Prava na proizvodnju i korištenje imena ustupljeni su im jer, objasnio je vlasnik izdavačke kuće "Naša djeca" Slavko Kozina, Ministarstvo kulture nije bilo zainteresirano financijski poduprijeti izlaženje najstarijega dječjeg lista, a troškovi su im ugrožavali ostali nakladnički program.

Nitko ne odgovara na pitanja

Novi izdavač 2014. pokrenuo je i istoimeni mrežni portal radost.hr, no kako im ide i zašto su prekinuli tiskati "Radost", nismo mogli doznati jer nitko nije odgovarao na naša pitanja.

Na profilu na Facebooku, koji ima sedam tisuća pratitelja, zadnja promjena je registrirana za Božić prije dvije godine...

Jedna učiteljica zagrebačke osnove škole tako komentira da je nekad naručivala po 500 primjeraka "Radosti", a da je posljednjih godina broj pao na zastrašujuća – tri komada.

"To je za roditelje bilo bacanje novca", zgraža se ona, a njezina kolegica iz Pule veli da su njezina iskustva ista – u školskoj knjižnici imaju četiri pretplate na "Smib" i jednu na "Modru lastu", godišnja pretplata roditeljima je – skupa.

Ne čuva se tradicija

No roditeljima danas nije skupo "ajfonizirati djecu", ironična je spisateljica Silvija Šesto, koja upozorava da kao društvo ne razdvajamo "dobro" od "bolesnog i konačno opasnog" te da se propagiraju druge vrijednosti od onih "na terenu".

image

Silvija Šesto: ‘Roditeljima danas zato nije skupo ‘ajfonizirati djecu‘! Kao društvo ne razdvajamo ‘dobro‘ od ‘bolesnog‘ i konačno opasnog

Darko Tomas/Cropix

Slično razmišlja i urednica "Smiba", časopisa koji je namijenjen istoj učeničkoj dobi, koji je imao sreću, kao i "Modra lasta", da im je izdavač "Školska knjiga".

– Rastužilo me što se "Radost" više ne tiska, što se ne čuva naša tradicija i što to, kao, nije važno. Mnogi se kunu da su djeca najvažnija, ali gledaju samo financijsku korist.

A nekad je potrebno malo uložiti da bi se to poslije vratilo. Mi odgajamo buduće čitatelje časopisa i knjiga, naš časopis još uvijek koristi više od 50 posto učitelja u radu na nastavi – kaže Snježana Marić, urednica "Smiba".

Naklada ‘Smiba‘ raste

– Vrlo smo zadovoljni i nakladom, ona ne pada, naprotiv – posljednje dvije-tri godine lagano raste. Da bismo to uspjeli, jako pratimo trendove, mijenjamo se, uvodimo nove rubrike, sadržaje. Puno je zadataka koje djeca rješavaju, iz STEM područja također, čak 50 po svakom broju.

Tako da kroz igru učenici usvajaju razne sadržaje – svi znamo da ako im je dosadno, oni naprosto neće čitati. A mi sve radimo da ih na čitanje pridobijemo: vicevima, enigmatikom, stripovima, kratkim tekstovima, različitim novinskim formama, dizajnom, fotografijom...

image

Naslovnica časopisa ‘Smib‘ za studeni

"Smib" ima besplatnu aplikaciju, na kojoj je pet edukativnih igara, a početkom školske godine dijelimo učenicima edukativne darove: lani olovku s UV svjetlom i Tajni dnevnik, a ove godine set od osam pop-tuba – nabraja urednica i dodaje kako su vrlo aktualni.

Starija sestra

Primjerice, za studeni će na naslovnici tema biti nogomet, s obzirom da počinje Svjetsko nogometno prvenstvo. Očito, postoji šansa da se pridobije za čitanje današnju djecu, rođenu s gadgetima i mobitelima, no treba koristiti maštu i njihove alate u tom procesu.

Inače, "Smib" se po školama distrubuira od 1970. godine, prvih 16 godina izlazio je dvaput mjesečno. Više od deset milijuna primjeraka otisnuto je u prvih pola stoljeća njegova postojanja.

Njegova starija "sestra", "Modra lasta", izlazi još od 1954. godine, što je nakon gašenja "Radosti" čini najstarijim dječjim časopisom, a sadržajem je prilagođena interesima viših razreda, od petog do osmog razreda osnovne škole.

28. travanj 2024 12:01