stdClass Object ( [id] => 611348 [title] => 'Uhvatile bi u krug imotske momke i ponijele ih u svoju pećinu, uz opojne napitke bi cijelu noć zajedno uživali...': ugledne Imoćanke, profesorica i fotografkinja, o legendama vilinskog grada [alias] => 39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Imoćani za svoj Imotski znaju kazati da je vilinski grad. Grad jezerskih vila. Imaju za to stotine razloga. Mi ćemo nabrojiti samo one najupečatljivije.

Prvo, grad im leži tik do Modrog jezera, zapravo naslonjen je na taj prirodni fenomen. A zna se da su u Modrom jezeru oduvijek, kažu, obitavale vile. Zgodne i lijepe djevojke s vilinskom kosom, odjevene u bijelo i s vijencem od listova jezerske maline.

Onda u Modrom jezeru postoji Vilinska pećina, s njegove zapadne strane, uvučena u njedra velikih i okomitih hridi. Malo je bilo onih koji su je ispitali, a duboka je svega dvadesetak metara. No, iza njezina zida koji dijeli ovaj svijet od onog jezerskog, krije se, kažu stari Imoćani, mnogo toga. A što, e to nitko ne zna.

Hajdemo dalje. U Modrom jezeru postoji Vilinsko počivalo, iliti počivalište. Lijepo mu je naziv isklesan još prije Bog zna koliko desetljeća u jezerskoj hridi i nalazi se na kraju prvog i na početku drugog puta, odnosno jezerskih serpentina. Tu su se, prema predaji, odmarale vile prije nego što bi odlepršale u svoju Vilinsku pećinu, a iz nje u dubine jezera.

Kada Modro jezero presuši, na njegovom dnu igra se nogometna utakmica "Vilenjaka", dobrih Imoćana, koji su imali kontakte s jezerskim vilama i "Vukodlaka", onih opakih s istočne strane jezera. Za vrijeme tih utakmica plesalo se i vilinsko kolo, Imoćani bi odjeveni u vilenjake dolazili na dno.

Nadalje, u Imotskom su se odvajkada lijepe, zgodne i naočite cure zvale vile iz jezera. I dan danas se tako zovu. Učenička zadruga imotske osnovne škole zove se "Vila jezeranka". Fetiva Imoćanka, prof. Maja Delić-Peršen, prva je u Hrvata napisala knjigu o vilama.

Knjiga "U vilinskom kolu" temelji se na jedanaest priča koje su zabilježene u njezinu Imotskom i svaka na svoj način oslikava tu neraskidivu vezu Imoćana s vilama.

Festival Vilinska Imota

Treba li još potvrda da bi se opravdao naziv da je Imotski vilinski grad? Ako treba, evo još i najnovije potvrde. Prije nekoliko dana Imotski je bio domaćin prvog festivala nazvanog "Vilinska Imota" (Imota je stari naziv za Imotski). 

Ima toga još i napretek, je opipljivo, živo, sve se to događalo, sve to i dan-danas postoji. Prema tome Imotski je prvi, jedini hrvatski grad, da se ne govori da je prvi i u Europi i svijetu koji ima veze s vilama.

E, a što su konačno vile? Imoćani ih vide kao lijepe djevojke, nešto nadnaravno lijepo, naočito. Priče starih Imoćana koje su još tu i tamo ostale u nekim obiteljima govore o prelijepim ženama duge zlatne kose. Odjevne su u bijelo, lebde, imaju neku nadnaravnu moć. O tim pričama Maja Delić-Peršen zna kazati:

- Vile i vilinstvo snažno su obilježile Imotsku krajinu, specifično područje između planina Biokovo i Zavelim, koje danas presijeca državna granica, ali su nedjeljivi dio istog etnološkog i mitološkog tkiva. Mnogi ljubitelji, književnici i istraživači bavili su se temom vilinstva u narodnoj predaji, zapisivali priče izvornih kazivača ili ih preodijevali u književni jezik.

Osobito su mjesto vile pronašle u književnim djelima Tina Ujevića, Dinka Štambaka i Petra Gudelja, a moja knjiga “U vilinskom kolu” s jedanaest objavljenih priča temelji se na terenskim istraživanjima i originalnim kazivanjima starijih mještana, koja je preoblikovana u književnu formu, te je ilustrirana izvrsnim foto-ilustracijama Suzane Škojo. Preostalo je da se u nekom budućem izdanju objedini s još četiri originalne vilinske priče iz Imotske krajine.

Kvalitetu knjige prepoznala je književna kritika, ali i etnolozi, pa je tako poslužila etnologinji, dr. sc. Lidiji Bajuk, kao izvor za njezin stručni rad 2011. godine, kada je "Modra lasta" (Školska knjiga Zagreb) proglašena hrvatskim nacionalnim blagom.

Ja osobno, ali i Imotska krajina smo počašćeni prilikom da se u tom broju objavi jedna od vilinskih priča iz moje knjige "U vilinskom kolu", a pod nazivom "Bijakovska legenda". Prvu vilinsku priču "Legenda o vilinskoj pećini" je prema kazivanju Bosiljke Delić zapisao profesor Mladen Mostarčić i objavio u Slobodnoj Dalmaciji 1993. godine.

Pučko otvoreno učilište godine 2008. organizira "Vilinsku noć" u Imotskom, gdje su u prirodnom okruženju oko Modrog jezera postavljene žive slike kostimiranih vila u njihovim aktivnostima, i pod vrlo upečatljivim svjetlosnim efektima.

Godinu kasnije Fotoklub "Imota" organizira fotografiranje vila, slike kojih su ostale u upotrebi do dan-danas. HRT za svoje potrebe snima dvije dokumentarne emisije o vilama i vilinstvu, u jednoj svjedoče Bosiljka Delić, Suzana Škojo i ja, a u drugoj emisiji Luka Kolovrat i ja.

Između Biokova i Zavelima

Turistička zajednica Imotski 2010. godine izdaje knjižicu "Vilinska Imota" kao prvi pokušaj brendiranja samog naziva, ali ujedno i zaštite vilinstva kao našeg lokalnog brenda.

Važno je napomenuti: kod zaštite vilinstva u imotskom kraju ili bolje rečeno u bazenu između Biokova i Zavelima, vrlo je važno da se pojavnost naših vila ne miješa s onima iz drugih krajeva, jer su specifične i etnološki gledano nemaju s njima zajedničku poveznicu, veli prof. Maja Delić-Peršen, dobra poznavateljica imotskih vila.

Svakako da će vas zanimati neka od bezbrojnih priča koje su imotske bake i majke u dugim zimskim večerima pričale svojim unucima i djeci o vilama. I sada se, kažu stari Imoćani, mogu vidjeti širom otvorene oči te djece koja su upijala svaku riječ. I eto, i dan-danas Imoćani žive s tim pričama, možda u nekoj drugoj dimenziji, ali ono što je najvažnije, te priče se ne prestaju pričati.

Pogotovo sada, kada je krenuo i Festival o vilama. A festivali se, kažu, ne prekidaju, oni donose uvijek i iznova neke nove priče i pjesme, pa će tako i ovaj prvi imotski festival to činiti.

A jedna od tih brojnih priča glasi ovako:

"Vile su, priča se po Imotskom, izlazile iz Vilinske pećine kada bi mjesečina obasjala cijelo jezero, njegovu predivnu modru vodu, njegove litice. I to pogotovo ljeti. Onda bi gledale i osluškivale. A ljeti bi imotski momci navečer dolazili na vidilice jezera, pjevali serenade, osluškivali pjev slavuja i divili se ljepotama jezera.

Opojni mirisi vriska, kadulje, bosilja i smilja mamio ih je do beskraja. Onda bi vile poletjele, uhvatile u krug te momke ponijele ih u svoju pećinu.

A tu uz pjesmu, glazbu sa zlatnih struna vilinskih harfi, opojne napitke isključivo pripravljene od jezerskih trava i vode, cijelu noć bi uživali zajedno.

Ujutro pred zoru vratili bi momke na vidilicu, a oni bi mamurni, sretni i opijeni doživljenim odlazili kućama i pričali o užicima s tim prelijepim djevojkama. (Treba ovdje istaknuti da voda imotskog Modrog jezera ima afrodizijačke sastojke. Toliko do znanja onima koji bi možda nekada došli u priliku naći se na vidilicama jezera u ljetne kristalne noći - op. a.)".

Dakako da su bile i zimske priče, jesenske i proljetne priče o događajima s Modrog jezera i susretima vila i Imoćana. No, budući da se danas sve promijenilo, ne znamo imaju li vile afiniteta samo prema mladim i naočitim Imoćanima. Globalizacija je, brojni turisti okupirali su Imotski, možda se i njima posreći taj susret s vilama.

Dođite i vi u Imotski. Možda se i vama posreći.

I za kraj, šalu na stranu, Imoćani vjeruju pričama, Imoćani znaju što valja, a budući da su promućurni treba vjerovati da će uskoro i komercijalizirati svoje vile i priče o njima.

No, ono što ostaje je da će se i ubuduće Imotski, Grad na Gori nazivati i Gradom vila iliti vilinskim gradom.

Vile i vilinstvo snažno su obilježile Imotsku krajinu, specifično područje između planina Biokovo i Zavelim, koje danas presijeca državna granica, ali su nedjeljivi dio istog etnološkog i mitološkog tkiva

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERASKIDIVA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-01 16:36:08 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-02 09:02:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-02 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8793 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Vrsaj.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231383.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231388.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231389.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231390.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231391.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231392.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231393.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231394.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231401.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231403.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231404.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231405.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231406.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/01\/Nedjelja\/11231386.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vrsaj","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"1920x1154"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1536x2048"},{"size0":"900x904"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"640x445"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1620x1080"},{"size0":"1920x1441"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38200688 Threads: 5 Questions: 7085948803 Slow queries: 3297667 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608045414 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada-611348 [printLink] => /mozaik/zivot/39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada-611348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERASKIDIVA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Uhvatile bi u krug imotske momke i ponijele ih u svoju pećinu, uz opojne napitke bi cijelu noć zajedno uživali...': ugledne Imoćanke, profesorica i fotografkinja, o legendama vilinskog grada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Vrsaj.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vrsaj [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Vrsaj.jpg [title] => Vrsaj ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231383.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231388.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231389.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231390.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231391.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231392.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231393.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231394.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231401.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231403.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231404.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231405.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231406.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/01/Nedjelja/11231386.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Imoćani za svoj Imotski znaju kazati da je vilinski grad. Grad jezerskih vila. Imaju za to stotine razloga. Mi ćemo nabrojiti samo one najupečatljivije.

Prvo, grad im leži tik do Modrog jezera, zapravo naslonjen je na taj prirodni fenomen. A zna se da su u Modrom jezeru oduvijek, kažu, obitavale vile. Zgodne i lijepe djevojke s vilinskom kosom, odjevene u bijelo i s vijencem od listova jezerske maline.

Onda u Modrom jezeru postoji Vilinska pećina, s njegove zapadne strane, uvučena u njedra velikih i okomitih hridi. Malo je bilo onih koji su je ispitali, a duboka je svega dvadesetak metara. No, iza njezina zida koji dijeli ovaj svijet od onog jezerskog, krije se, kažu stari Imoćani, mnogo toga. A što, e to nitko ne zna.

Hajdemo dalje. U Modrom jezeru postoji Vilinsko počivalo, iliti počivalište. Lijepo mu je naziv isklesan još prije Bog zna koliko desetljeća u jezerskoj hridi i nalazi se na kraju prvog i na početku drugog puta, odnosno jezerskih serpentina. Tu su se, prema predaji, odmarale vile prije nego što bi odlepršale u svoju Vilinsku pećinu, a iz nje u dubine jezera.

Kada Modro jezero presuši, na njegovom dnu igra se nogometna utakmica "Vilenjaka", dobrih Imoćana, koji su imali kontakte s jezerskim vilama i "Vukodlaka", onih opakih s istočne strane jezera. Za vrijeme tih utakmica plesalo se i vilinsko kolo, Imoćani bi odjeveni u vilenjake dolazili na dno.

Nadalje, u Imotskom su se odvajkada lijepe, zgodne i naočite cure zvale vile iz jezera. I dan danas se tako zovu. Učenička zadruga imotske osnovne škole zove se "Vila jezeranka". Fetiva Imoćanka, prof. Maja Delić-Peršen, prva je u Hrvata napisala knjigu o vilama.

Knjiga "U vilinskom kolu" temelji se na jedanaest priča koje su zabilježene u njezinu Imotskom i svaka na svoj način oslikava tu neraskidivu vezu Imoćana s vilama.

Festival Vilinska Imota

Treba li još potvrda da bi se opravdao naziv da je Imotski vilinski grad? Ako treba, evo još i najnovije potvrde. Prije nekoliko dana Imotski je bio domaćin prvog festivala nazvanog "Vilinska Imota" (Imota je stari naziv za Imotski). 

Ima toga još i napretek, je opipljivo, živo, sve se to događalo, sve to i dan-danas postoji. Prema tome Imotski je prvi, jedini hrvatski grad, da se ne govori da je prvi i u Europi i svijetu koji ima veze s vilama.

E, a što su konačno vile? Imoćani ih vide kao lijepe djevojke, nešto nadnaravno lijepo, naočito. Priče starih Imoćana koje su još tu i tamo ostale u nekim obiteljima govore o prelijepim ženama duge zlatne kose. Odjevne su u bijelo, lebde, imaju neku nadnaravnu moć. O tim pričama Maja Delić-Peršen zna kazati:

- Vile i vilinstvo snažno su obilježile Imotsku krajinu, specifično područje između planina Biokovo i Zavelim, koje danas presijeca državna granica, ali su nedjeljivi dio istog etnološkog i mitološkog tkiva. Mnogi ljubitelji, književnici i istraživači bavili su se temom vilinstva u narodnoj predaji, zapisivali priče izvornih kazivača ili ih preodijevali u književni jezik.

Osobito su mjesto vile pronašle u književnim djelima Tina Ujevića, Dinka Štambaka i Petra Gudelja, a moja knjiga “U vilinskom kolu” s jedanaest objavljenih priča temelji se na terenskim istraživanjima i originalnim kazivanjima starijih mještana, koja je preoblikovana u književnu formu, te je ilustrirana izvrsnim foto-ilustracijama Suzane Škojo. Preostalo je da se u nekom budućem izdanju objedini s još četiri originalne vilinske priče iz Imotske krajine.

Kvalitetu knjige prepoznala je književna kritika, ali i etnolozi, pa je tako poslužila etnologinji, dr. sc. Lidiji Bajuk, kao izvor za njezin stručni rad 2011. godine, kada je "Modra lasta" (Školska knjiga Zagreb) proglašena hrvatskim nacionalnim blagom.

Ja osobno, ali i Imotska krajina smo počašćeni prilikom da se u tom broju objavi jedna od vilinskih priča iz moje knjige "U vilinskom kolu", a pod nazivom "Bijakovska legenda". Prvu vilinsku priču "Legenda o vilinskoj pećini" je prema kazivanju Bosiljke Delić zapisao profesor Mladen Mostarčić i objavio u Slobodnoj Dalmaciji 1993. godine.

Pučko otvoreno učilište godine 2008. organizira "Vilinsku noć" u Imotskom, gdje su u prirodnom okruženju oko Modrog jezera postavljene žive slike kostimiranih vila u njihovim aktivnostima, i pod vrlo upečatljivim svjetlosnim efektima.

Godinu kasnije Fotoklub "Imota" organizira fotografiranje vila, slike kojih su ostale u upotrebi do dan-danas. HRT za svoje potrebe snima dvije dokumentarne emisije o vilama i vilinstvu, u jednoj svjedoče Bosiljka Delić, Suzana Škojo i ja, a u drugoj emisiji Luka Kolovrat i ja.

Između Biokova i Zavelima

Turistička zajednica Imotski 2010. godine izdaje knjižicu "Vilinska Imota" kao prvi pokušaj brendiranja samog naziva, ali ujedno i zaštite vilinstva kao našeg lokalnog brenda.

Važno je napomenuti: kod zaštite vilinstva u imotskom kraju ili bolje rečeno u bazenu između Biokova i Zavelima, vrlo je važno da se pojavnost naših vila ne miješa s onima iz drugih krajeva, jer su specifične i etnološki gledano nemaju s njima zajedničku poveznicu, veli prof. Maja Delić-Peršen, dobra poznavateljica imotskih vila.

Svakako da će vas zanimati neka od bezbrojnih priča koje su imotske bake i majke u dugim zimskim večerima pričale svojim unucima i djeci o vilama. I sada se, kažu stari Imoćani, mogu vidjeti širom otvorene oči te djece koja su upijala svaku riječ. I eto, i dan-danas Imoćani žive s tim pričama, možda u nekoj drugoj dimenziji, ali ono što je najvažnije, te priče se ne prestaju pričati.

Pogotovo sada, kada je krenuo i Festival o vilama. A festivali se, kažu, ne prekidaju, oni donose uvijek i iznova neke nove priče i pjesme, pa će tako i ovaj prvi imotski festival to činiti.

A jedna od tih brojnih priča glasi ovako:

"Vile su, priča se po Imotskom, izlazile iz Vilinske pećine kada bi mjesečina obasjala cijelo jezero, njegovu predivnu modru vodu, njegove litice. I to pogotovo ljeti. Onda bi gledale i osluškivale. A ljeti bi imotski momci navečer dolazili na vidilice jezera, pjevali serenade, osluškivali pjev slavuja i divili se ljepotama jezera.

Opojni mirisi vriska, kadulje, bosilja i smilja mamio ih je do beskraja. Onda bi vile poletjele, uhvatile u krug te momke ponijele ih u svoju pećinu.

A tu uz pjesmu, glazbu sa zlatnih struna vilinskih harfi, opojne napitke isključivo pripravljene od jezerskih trava i vode, cijelu noć bi uživali zajedno.

Ujutro pred zoru vratili bi momke na vidilicu, a oni bi mamurni, sretni i opijeni doživljenim odlazili kućama i pričali o užicima s tim prelijepim djevojkama. (Treba ovdje istaknuti da voda imotskog Modrog jezera ima afrodizijačke sastojke. Toliko do znanja onima koji bi možda nekada došli u priliku naći se na vidilicama jezera u ljetne kristalne noći - op. a.)".

Dakako da su bile i zimske priče, jesenske i proljetne priče o događajima s Modrog jezera i susretima vila i Imoćana. No, budući da se danas sve promijenilo, ne znamo imaju li vile afiniteta samo prema mladim i naočitim Imoćanima. Globalizacija je, brojni turisti okupirali su Imotski, možda se i njima posreći taj susret s vilama.

Dođite i vi u Imotski. Možda se i vama posreći.

I za kraj, šalu na stranu, Imoćani vjeruju pričama, Imoćani znaju što valja, a budući da su promućurni treba vjerovati da će uskoro i komercijalizirati svoje vile i priče o njima.

No, ono što ostaje je da će se i ubuduće Imotski, Grad na Gori nazivati i Gradom vila iliti vilinskim gradom.

Vile i vilinstvo snažno su obilježile Imotsku krajinu, specifično područje između planina Biokovo i Zavelim, koje danas presijeca državna granica, ali su nedjeljivi dio istog etnološkog i mitološkog tkiva

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vrsaj














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada-611348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3298ed493389eeb7446db22966a4d8141c633d7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BUhvatile+bi+u+krug+imotske+momke+i+ponijele+ih+u+svoju+pe%C4%87inu%2C+uz+opojne+napitke+bi+cijelu+no%C4%87+zajedno+u%C5%BEivali...%26%23039%3B%3A+ugledne+Imo%C4%87anke%2C+profesorica+i+fotografkinja%2C+o+legendama+vilinskog+grada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada-611348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-uhvatile-bi-u-krug-imotske-momke-i-ponijele-ih-u-svoju-pecinu-uz-opojne-napitke-bi-cijelu-noc-zajedno-uzivali-39-ugledne-imocanke-profesorica-i-fotografkinja-o-legendama-vilinskog-grada-611348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERASKIDIVA VEZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNERASKIDIVA VEZA

'Uhvatile bi u krug imotske momke i ponijele ih u svoju pećinu, uz opojne napitke bi cijelu noć zajedno uživali...': ugledne Imoćanke, profesorica i fotografkinja, o legendama vilinskog grada

2. srpnja 2019. - 10:01

Imoćani za svoj Imotski znaju kazati da je vilinski grad. Grad jezerskih vila. Imaju za to stotine razloga. Mi ćemo nabrojiti samo one najupečatljivije.

Prvo, grad im leži tik do Modrog jezera, zapravo naslonjen je na taj prirodni fenomen. A zna se da su u Modrom jezeru oduvijek, kažu, obitavale vile. Zgodne i lijepe djevojke s vilinskom kosom, odjevene u bijelo i s vijencem od listova jezerske maline.

Onda u Modrom jezeru postoji Vilinska pećina, s njegove zapadne strane, uvučena u njedra velikih i okomitih hridi. Malo je bilo onih koji su je ispitali, a duboka je svega dvadesetak metara. No, iza njezina zida koji dijeli ovaj svijet od onog jezerskog, krije se, kažu stari Imoćani, mnogo toga. A što, e to nitko ne zna.

Hajdemo dalje. U Modrom jezeru postoji Vilinsko počivalo, ili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:50