StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Titan

20. travnja 2018. - 17:10

Kad se prije desetak godina pojavio u serijalu o Terminatoru, glumac Sam Worthington proglašen je novom nadom Hollywooda. Zaigrao je potom naslovne uloge u Cameronovu megahitu 'Avatar', pa u mitološkom 'Sudaru Titana' i nestao s radara sve do lanjske drame s duhovnom porukom 'Koliba' gdje je ulogom očajnog oca podsjetio na glumački potencijal.

Ovog proljeća vratio se znanstvenoj fantastici u filmu 'Titan' koji, istina, ne govori o starogrčkim junacima, već o budućoj kolonizaciji Saturnova mjeseca Titana.

Najnovija u nizu distopijskih pripovijesti o prenapučenoj Zemlji uništenom ratovima i klimatskim promjenama događa se 2048., a Worthington glumi Ricka Jannsena, umirovljenog sirijskog (sic!) veterana, sudionika misije odlaska na udaljeni satelit, novi potencijalni dom za napaćene Zemljane.

No, Titan baš i nema gostoljubivu klimu, pa kolonizatori pod vodstvom prof Martina moraju proći mukotrpnu tjelesnu i mentalnu preobrazbu. Eksperiment se, međutim, izjalovi, a voditelj se umjesto filantropa razotkrije kao genetski manipulator koji želi stvoriti poboljšanu vrstu čovjeka – Hommo Titaniusa.

Konačan proizvod je križanac između čovjeka i vodozemca koji može satima boraviti pod vodom, ali na kopnu gubi moć govora, komunicirajući na ljudskom uhu nečujnim niskim frekvencijama. Sažetak je to sat i pol duge kaše koju je na Netflixovoj platformi lansirao redatelj debitant, Nijemac Lennart Ruff i njegov scenaristički tim boraca protiv logike. Oni se u filmu ni ne trude objasniti strelovit tehnološki napredak koji je čovječanstvu za samo 30 godina omogućio let do Saturna i natrag, a znamo da je i višestruko bliži Mars ljudskim posadama nedostižan cilj.

Nadalje, ako bi kolonizacija Titana i uspjela, tamo ne bi više bilo utočište za ljude, već mutirana žabolika bića, čime misija gubi smisao. Zbrka vlada i među likovima, pa središnje mjesto neočekivano preuzima Rickova supruga, pedijatrica Abigail. Iako je glumica Taylor Schilling izvedbom zabrinute supruge i majke nadvisila ostale protagoniste, gledatelj ostaje zbunjen jer je otpočetka očekivao priču o motivaciji i iskušenjima Abigaillina supruga, koji naposljetku i dospije do Titana.


Kako, teško je reći. Zašto, još i teže. Jedino znamo da prema 'odokativnoj' računici autora, vijađ do Saturnova mjeseca traje oko dvije godine. A tamo Rick leti zrakom poput superheroja dok mu žena i sin mašu sa Zemlje.

 

28. travanj 2024 09:53