StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Mamma mia: Here we go again

3. kolovoza 2018. - 17:47

Tko bi rekao da je prošlo već deset godina otkako je mjuzikl Mamma Mia na juriš osvojio svijet? Kao da smo još jučer gledali luckastu romansu o samohranoj majci Donni (Meryl Streep u najopuštenijem mogućem izdanju) koja na zabačenom grčkom otočiću odgaja kći Sophie (Amanda Seyfried) trojice potencijalnih otaca ( šarmantno ostarjeli Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgard).

Dok se kritičari još pitaju je li popularnosti tog filma ipak kumovala niska vječnih hitova ABBA-e, slavnog švedskog pop sastava iz 1970-tih, publika ovih dana gleda nastavak hita. „Mamma Mia: Here we go again“. Nova pjevana komedija lani je snimana na otoku Visu, nadomjesnom komadiću grčkog arhipelaga.

Osim selidbe lokacije snimanja iz Egeja na Jadran, svi ranije viđeni sastojci su tu. Bajkoviti sredozemni krajolici, raspjevani i rasplesani puk, redom dobroćudni akteri i valovi pozitive. Fizički nedostaje tek glavna junakinja Donna, koja je u međuvremenu preminula, no duhom je itekako prisutna u hotelčiću čije otvorenje užurbano priprema njezina jedinica.

Dakako, sve je začinjeno obiljem ABBA-inih evergreena koji u 'dvici' već mjestimice presušuju pa se traže premosnice kroz manje poznata djela autorskog dvojca Björn Ulvaeus- Benny Andersson.


Čak i bolji poznavatelji opusa ABBA-e nisu često slušali pjesme poput 'When I kissed the teacher' i 'Andante, Andante', no zato je ostatak glazbenih brojeva u rangu svjetske nematerijalne baštine, što filmu opet daje pogonsko gorivo. A ono mu je jako potrebno, jer između hitova švedskog kvarteta ima dosta šupljina i praznog hoda.

Opterećuje i vremenski skok u prošlost, u mladost mater familias Donne koja s diplomom američkog sveučilišta odabire robinzonski život na grčkim hridinama.

Iako je plavokosa Lily James dopadljiva u ulozi američke pustolovke, radnja dvostruko razlomljena songovima i različitim epohama je porozna. Vezivno tkivo tek su glazbeni brojevi kojima su prenaglašeno podređeni i zaplet i dijalozi. Meryl Streep dopala je tek cameo uloga u završnici, što je premalo za njezinu karizmu.

A mrvicu previše je ukazanje kraljice plastičnih operacija Cher s bijelom vlasuljom. Dok pjeva ABBA-in megahit 'Fernando' u duetu s Andyem Garcijom, filmskim hotelskim managerom i starom ljubavi, opasno klizi u parodiju.

No, očite slabosti drugog nastavka neće spriječiti ciljane skupine, romantičare i obožavatelje ABBA-e, da od toplinskog vala spas potraže u kinima.

 

28. travanj 2024 04:40