StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Ljepotica i zvijer

FILM TJEDNA Ljepotica i zvijer

24. ožujka 2017. - 16:10

Četvrt stoljeća nakon premijere Ljepotice i zvijeri, prvog crtića u povijesti koji je utržio više od 100 milijuna dolara i osigurao Akademijinu nominaciju za najbolji film, studio Disney u kina je lansirao istoimeni dugometražni igrani film. Režija klasika o naizgled nemogućoj ljubavi djevojke i usamljenog čudovišta povjerena je Billu Condonu, dobitniku Oskara 1998. za scenarij 'Bogova i monstruma', drame koja tematizira homoseksualnost.

Na tom se tragu uoči ovogodišnje premijere dosta pričalo o uvođenju u fabulu prvog Disneyeva lika istospolne orijentacije. Ultrakonzervativci od Rusije do Alabame pozvali su na bojkot i zabranu filma zbog štetnog utjecaja na mlađe od 16 godina, a sve zbog redateljeve natruhe da sporedni junak, pobočnik imenom LeFou (Josh Gad), pokazuje naklonost prema svom nadređenom Gastonu (Luke Evans). U međuvremenu se pokazalo da dušebrižnici nisu imali razloga za zabrinutost. Filmska bajka politički je sasvim korektan uradak o različitostima iz drugačijeg rakursa. Glavni likovi, ljepotica i Zvijer, oboje su 'čudaci' koje okolina gleda neprijateljski, nju zbog slobodoumnosti, a njega zbog fizičnog izgleda.

Ona je načitana Belle (Emma Watson, poodrasla junakinja serijala o Harryu Potteru), on ukleti princ (Dan Stevens, poznat iz hvaljene britanske TV serije Downtown Abbey) koji je zbog bahatosti pretvoren u čudovište. Zvijer živi u turobnom zamku koji je i u lipnju zameten snijegom, a ljudsko obličje može vratiti samo ako se zaljubi prije nego što otpadne i posljednja latica s crvene ruže koju je za sobom ostavila osvetoljubiva čarobnica. U samački život Zvijeri uskoro dolazi Belle. Djevojka dobrovoljno prihvaća sužanjstvo umjesto svog oca (Kevin Kline), dobroćudnog urara koji je nakon ženine smrti sam odgojio kći i usadio joj ljubav prema književnosti.
Između Zvijeri i zatočenice Belle razvija se bajkoviti Stockholmski sindrom koji potiču stanari dvorca, pripadnici bivše prinčeve svite u obličju hodajućih satova, vješalica, kandelabra, čembala, šalica i sličnih naoko neživih predmeta.

Romansu, međutim, pokvari Gaston, arogantni časnik koji iz sebičnih razloga želi oženiti Belle. Zbog toga uzbuni okolne seljane i pokrene hajku na Zvijer. Bešćutnost svjetine i plemenitost osjećaja Belle i Zvijeri sukobe se u završnici filma snažnog kolorita i glazbene podloge koju s naslovnim hitom Condon 'posuđuje' iz starijeg animiranog predloška. Uz razvučenost pojedinih scena i manjkavost akcijskih prizora, filmskoj se priči s elementima mjuzikla nema bogznašto za prigovoriti. Gluma Emme Watson i računalno modificiranog Dana Stevensa na visini su zadatka, kostimografija i kamera također. Sa zarađenih 170 milijuna dolara samo u prvom tjednu prikazivanja, bajka za nove naraštaje gledatelja ušla je u elitni krug pet filmova s najboljim financijskim rezultatima u prva tri dana prikazivanja.

30. travanj 2024 18:21