StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Hunter Killer

23. studenog 2018. - 14:31
Podžanr podmorničkog filma u vrijeme blokovske podijeljenosti imao je poseban šarm. Mnogi filmofili još pamte 'Lov na Crveni oktobar' s karizmatičnim Seanom Conneryem u ulozi sovjetskog mornaričkog zapovjednika-prebjega u SAD-a, svojevrsnu filmsku objavu kraja Hladnog rata.

Prvu fazu čečenske krize sredinom 1990-tih obilježila je pak 'Grimizna plima' s jakim glumačkim dvojcem Hackman-Washington u ulogama sukobljenih podmorničkih časnika.

Gotovo četvrt stoljeća kasnije, u akcijskom trileru 'Hunter Killer' (naziv posuđen od klase bojnih podmornica) ponovno smo pod morem, ovaj put Barentsovim, kuda jezdi američka jurišna podmornica USS 'Arkansas' pod zapovjedništvom kapetana Joea Glassa. Iskusnog podmorničara glumi Gerard Butler, čija je aura ratnog vođe nepomućena još otkako je u kultnom filmu '300' igrao spartanskog kralja Leonidu.

Zadatak posade američke podmornice je izbaviti ruskog predsjednika iz zatočeništva odmetnutog ministra obrane koji SAD-u želi natovariti krivicu za Treći svjetski rat. Ameri usput spašavaju kapetana žrtvovane ruske podmornice (uvjerljiva, ali slabo iskorištena epizoda veterana Michaela Nykvista) koji pristaje na suradnju s američkim kolegom kako bi zajednički osujetili prevrat.

I dok se radnja odvija pod santama leda, 'Hunter Killer' funkcionira po pravilima struke, ne manjka ni napetosti ni tehnoloških novotarija. Prikazi putanje projektila i manevri izbjegavanja torpeda u podmorskim potjerama superiorni su, makar pomalo nadrealni, a relativno dobro stoji i interakcija likova u klaustrofobičnim komorama Arkansasa.

No, čim kamera izroni iznad periskopa, gledatelja spopadne niz jedva podnošljivih nebuloza. Otmica ruskog predsjednika s facom balkanskog hohštaplera više sliči amaterskoj vježbi negoli plodu iole razrađene urote. Pučisti predvođeni nemotiviranim ministrom nalik su hrpi bezveznjaka koju bez po' muke svlada šačica ubačenih američkih komandosa.

Koordinator američke združene kopneno-podmorske akcije ratoborni je admiral Donnegan iliti Gary Oldman u jednoj od najlošijih uloga ikad. Na ostatak glumačke ekipe i 'nadmorske' pentagonske fabule ne treba trošiti riječi.

Nakon odgledanog filma, doista je teško dokučiti što su prijeteće u 'Hunter Killeru' vidjeli cenzori koji su rusku premijeru trilera stavili na led. Ako su se pobojali da će u filmu netko naći nadahnuće za otmicu Vladimira Vladimirovicha Putina, mogu mirno spavati. Nijedan zločinac nije tako glup da posegne za scenarijem koji bi pao i u dječjoj videoigrici.

Šteta je samo truda filmskih zapovjednika Butlera i Nykvista. Kamo sreće da 'Arkansas' nije izronio...možda bi 'Hunter Killer' prošao na tehničkom pregledu.

 
26. travanj 2024 15:05