StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Buzz Svjetlosni: Priča o svemirskom nomadu zabavit će najmlađe, a oni stariji u ovoj crtanoj turneji možda pronađu i neki dublji smisao

Piše Gabrijela Bijelić
21. lipnja 2022. - 12:27

Prilično u skladu s nazivom 'Svjetlosni' , najnoviji računalno generirani crić iz Pixarove škrinje čuda, donosi priču o Buzzu Lightyearu, svemirskom putniku i junaku 'Priče o igračkama', prvi put spomenutom još sredinom 1990-tih.

U ovom spin-offu Pixar i Disney okupljaju zvjezdanu postavu kojoj glavni adut nisu pojava, već glasovi. Naslovna uloga pripala je Chrisu Evansu (Prvi Avenger, Kapetan America), a rola glavnog antagonista Jamesu Brolinu koji glasovno utjelovljuje zlog cara Zurga, agresora s moćnim robotskim trupama. Raspričao se u filmu i redatelj Taika Waititi kao Mo Morisson , novak u obrani ljudskih naseobina.

image

Novi PIxarov crtani film

Pixar/Pixar

'Buzz Svjetlosni' je zapravo nastavak 'razotkrivanja' likova iz popularnog animiranog serijala koji uvelike nadrastaju stariju braću, igračke iz kojih su proistekli.

Astronaut i ranger Buzz svojeglav je lik, opsjednut samodokazivanjem u putovanju svemirskim prostranstvima i više od izvornika, što nas na trenutke podsjeća na epopeje poput Nolanova Interstellara. Kad im ogolite animirane dijelove kojima se vesele najmlađi, Buzzove međuzvjezdane 'turneje' progovaraju i jezikom odraslih, o neumitnom protoku vremena, vidljivom iz stalno rastuće kolonije koju glavni junak napušta i vraća joj se kroz dekade. Moglo bi se reći da redatelj Angus McLane na mala vrata ovdje uvodi priču o egzistencijalnoj krizi pojedinca, makar je ciljana publika premlada da bi tu prepoznala širi kontekst.

No, u vizualnom smislu, novi proizvod dvojca Pixar-Disney u svakom je pogledu raskošan. Tranzicija originalnog 'Toy storya' u moderni crtani spektakl tehnički je odrađena besprijekorno, što se ne može reći i za emotivnu komponentu. Lik Buzza ne uspijeva u konačnici preskočiti prepreku između animiranog i igranog, njegova interakcija s Izzy (Keke Palmer), unukom njegove stare znanice ostaje na strani crtanog i gubi se u tonskom nabrijavanju.

image

Buzz Svjetlosni novi je nastavak 'Priče o igračkama'

Pixar

Angus MacLane, ujedno i supotpisnik scenarija koji kao svojevrstan prednastavak istražuje 'lik i djelo' Buzza Svjetlosnog, piše odu tetralogiji 'Toy Story'. Njegov prvijenac ovdje robuje pravilima korporativne zabave s naglaskom na publici dječje dobi i roditeljima pratiteljima, što mu oduzima dozu srčanosti i čarolije kakvu bi sve generacije gledatelja voljele vidjeti na velikom ekranu.

Za nostalgičare koji su odrastali uz veliku animiranu franšizu, ipak je utješno da ovaj važan segment pop kulture u najnovijoj ekranizaciji nije iskasapljen do neprepoznatljivosti. A posljednji dio ima i Soxa (glas Petera Sohna), dopadljivu maskotu koja će se sigurno dobro kotirati na tržištu memorabilija mjesecima nakon lipanjske premijere 'Buzza Svjetlosnog'. Nota bene, taj astronaut nomad očito još nije rekao posljednju riječ, što ćete shvatiti iz dodatka čiji ćemo vam forte smišljeno prešutjeti.

07. svibanj 2024 11:32