StoryEditorOCM
Dalmacija‘DANI MILE GOJSALIĆ’

‘Zlatna Poljičanka’ u muškim rukama: Marin Marić-Banje ispekao najbolji soparnik

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 22:03

Za soparnik vam triba puno strpljenja, tanka drva loze, česmine, hrastovine, masline, dobro ugrijan komin, čovik koji dežura na kominu i onaj koji valja tisto, malo starija blitva, sitno isjeckan bili luk, šest deci maslinova ulja, dvi sinije, to vam je podloga za pečenje, tanki žar da tisto ne izgori, sve se peče najviše 15 minuta, tisto mora biti od 7 do 11 milimetara, na kraju se izriže na fete u obliku rombova, od jednog soparnika izađe 50 do 54 fete, a sinija mora biti 70 do 80 centimetara.

Sve ovo otkriva nam Marin Marić-Banje iz Podstrane, laureat Večeri soparnika, prvoga dijela tradicionalne manifestacije “Dani Mile Gojsalić” i dobitnik “Zlatne Poljičanke” za najbolji soparnik.

“Srebrnu Poljičanku” osvojila je Tonka Bečić, a “Brončanu” Davorka Zeljković i Marica Grgat.

Pobjednik ovogodišnje manifestacije je presretan, no kaže kako je “Zlatna Poljičanka” ustvari nagrada cijelom timu.

– Za to su vam zaslužni i Mirela Vlašić, Mara Perković, Braco Ivanković i Nino Car. Da ne bi mislili kako soparnik znaju napraviti samo žene, nek se zna da su pobjednički soparnik napravila tri muškarca, sve obiteljski ljudi ka ja, jer ja iman suprugu i troje dice i njih ću naučiti tajnu soparnika - otkriva nam 45-godišnji pobjednik. Među natjecateljima su bili i lanjski laureati, Anita i Drago Tomić iz Trnbusa, te brojni drugi Poljičani koji svake godine rado stižu u Kostanje.

Večer soparnika u Kostanjama opet je okupila sve ljubitelje gastronomije, povijesti i kulture, te dokazala kako ovakvu tradiciju u omiškom zaleđu treba sačuvati za buduće generacije.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:23