StoryEditorOCM
DalmacijaNEPOMIRLJIVI

Željko Domazet najavio novi prosvjed pred sjedištem Vlade: Elektranu Peruča ću rušiti na Markovu trgu

4. veljače 2017. - 22:14
d1

Organizator nedavnog prosvjeda protiv gradnje plinske elektrane Peruča Željko Domazet najavio je novi prosvjed, i to 26. veljače na Markovu trgu u Zagrebu.

U pismu medijima Domazet proziva Slavena Dobrovića, ministra energetike i zaštite okoliša, stranku Most nezavisnih lista i saborskog zastupnika Mira Bulja. Željko Domazet, koji je najavio kandidaturu za načelnika općine Hrvace, proziva ministra Dobrovića "zbog neodlučnosti kojom ignorira volju brojnih stanovnika općine Hrvace koji su potpisali peticiju protiv izgradnje elektrane".

"Žalosno je da Mostov ministar Dobrović ne poštuje volju stanovništva, koketirajući s investitorima kojima je cilj nametnuti svim hrvatskim građanima značajno skuplju struju, a sve radi vlastitog profita.

Njegov stranački kolega, ministar Vlaho Orepić, svojedobno je uz podršku lokalnog stanovništva uspio zaustaviti izgradnju termoelektrane u Pločama, uz svesrdnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Metkovića, a današnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova", navodi Domazet i ističe kako se saborski zastupnik Mosta Miro Bulj nije odazvao pozivu na nedavni prosvjed u Hrvacama.

Domazet zaključuje da Most, kad je riječ o KKPE Peruča, "ne mari za nacionalne interese te je njihovo busanje u prsa o nacionalnim interesima i nacionalnom ponosu samo dobra gluma".

Na najavljenom prosvjednom skupu u Zagrebu Domazet najavljuje da će "tražiti smjenu ministra Dobrovića i na odgovornost pozvati ne samo Most, nego i čitavu hrvatsku Vladu".

Na Domazetovo prozivanje odmah su reagirali iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike:

"Oštro osuđujemo tendenciozne i ničim utemeljene navode Željka Domazeta koje je u svojem istupu iznio prema Ministarstvu, a kojima pokazuje potpuno nepoznavanje materije, kao i nadležnost i djelokrug rada kako Ministarstva, tako i državne uprave u cjelini. Optužbe koje je iznio s ciljem difamiranja ministra Dobrovića ne samo da su neutemeljene, nego su k tome i utužive.

U svojem istupu u javnosti vezano uz projekt gradnje plinske elektrane na Peruči, Domazet netočno i bez argumenata imputira kako ministar Dobrović, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao institucija, podržava spomenuti projekt protiv volje lokalnog stanovništva.

To pokazuje da Domazet ili ne zna kakva je procedura kod realizacije projekata u Hrvatskoj, ili namjerno neutemeljeno napada Ministarstvo s ciljem dobivanja medijskog prostora i prikupljanja jeftinih političkih poena uoči lokalnih izbora na temelju netočnih, populističkih i senzacionalističkih izjava.

A da je tome tako, svjedoči i trenutak ovih istupa jer je riječ o projektu koji se počeo pripremati daleko ranije. Naglašavamo, projekt 'Vis Viva' je privatni projekt koji su pokrenuli privatni investitori, a Općina i Županija uvrstili su ga u prostorne planove i time stvorili preduvjete da se realizira. Ministarstvo je, sukladno propisima, nadležno u dijelu postupka procjene utjecaja na okoliš.

Kroz javnu raspravu o studijama utjecaja na okoliš zaprimljene su ozbiljne primjedbe na sam projekt. Primjedbe je uputio i HEP, koji je važan sudionik u tom procesu i bez kojega se navedeni projekt ne može realizirati. U Ministarstvu je nedavno održan i sastanak s predstavnicima građana Cetinske krajine i općine Hrvace te su saslušana njihova stajališta i argumenti. To je model rada ovog Ministarstva – transparentnost i zakonitost, i tako ćemo raditi i dalje.

Ono što je u ovom trenutku ključno istaknuti jest da su, dakle, zaprimljene ozbiljne primjedbe, projekt ima niz problema, uključujući i upitan doprinos zajednici. Ministarstvo će sukladno smjernicama nove energetske strategije i zaprimljenim primjedbama i komentarima na javnu raspravu donijeti odluku.

Taj postupak je u tijeku te naglašavamo da Ministarstvo neće podleći nikakvom populizmu i prijetnjama pojedinaca koji su se naknadno uključili i koriste ovu temu u predizborne svrhe, nego će se donijeti odluka koja će biti stručno utemeljena", navodi se u reagiranju Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Domazet ostao sam

A od Domazetova prozivanja ministra Dobrovića, Mosta, Bulja i Vlade javno su se ogradili Ante Janković, pokretač potpisivanja peticije protiv KKPE Peruča i predsjednik NS Reformisti u Hrvacama, te znanstveni novak, magistar fizike Mislav Cvitković, i Ivan Marunica, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Hrvaca.

Za Jankovića, prozivanja Dobrovića, Mosta, Bulja i Vlade je neargumentirana "solo akcija Željka Domazeta koja s nama potpisnicima peticije nema nikakve veze". Janković ističe da zamjerke i prozivanja treba uputiti na adresu Kukuriku Vlade, koja je "donijela nevjerojatne i apsurdne zakone u sferi energetske regulacije 2013. i 2015."

Cvitković se također ograđuje i dodaje da su njegovi javni istupi oko KKPE na Peruči bili u ime skupine stručnjaka s ciljem iznošenja i uvažavanja argumenata bez ikakve povezanosti s politikom, posebno ne lokalnom.

Marunica je Domazeta nazvao "pojedincem koji je prethodnih dana uzurpirao javni prostor i koristeći se dezinformacijama obmanjuje javnost, a meta takvih napada su Bulj i Most".

Nakon što je pobrojio Buljeve aktivnosti protiv izgradnje KKPE na Peruči, Marunica poručuje Domazetu da ne pripisuje sebi prikupljene potpise ispod peticije građana protiv gradnje elektrane jer je potpisivanje organizirao i proveo Janković uz potporu nekoliko građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:46