StoryEditorOCM
Splitprošao novi režim

Stanarima Marjana trebat će propusnice do kuća, ali neće svi do njih. Puljak: ‘Tko misli da su mu povrijeđena prava...‘

Piše Split SD
24. rujna 2024. - 12:42

Na jučerašnjoj, bolje rečeno ranojutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća zahvaljujući rukama većinskog Centra izglasan je novi režim prometovanja na Marjanu. Ipak, dvoje vijećnika ove stranke, Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća i Marko Matijević bili su suzdržani.

Odluka oko koje se danima lome koplja predviđa postavljanje rampe nakon ulaza na plažu Kašjuni, a stanari, ali i vlasnici zemljišta na Marjanu tvrde kako takvim potezom neće moći do svoje imovine.

image

Željko Domazet

Nikola Brboleža/Cropix

O novom prometnom režimu kroz park šumu Marjan izvijestila je pročelnica za komunalu Leona Grgić, a nakon nje je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević pojasnio da se ovdje radi samo o usklađivanju s GUP-om, a pripomenuo je i da postoje zone ograničenog prometa u Splitu, pa tako ni njegova obitelj ne može automobilom do stana jer su Zagrebačka i Livanjska u takvom režimu.

U raspravi je Ivana Zelić (HDZ) navela da je policija za ovakvu odluku izdala uvjetnu suglasnost, te da je potrebna suglasnost konzervatora, a Ivošević tvrdi da je Marjan zaštićen po Zakonu o zaštiti prirode, a ne kao kulturno povijesna cjelina.

- Potrebna vam je suglasnost - bila je uporna Zelić.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Ivošević je ustrajao u svojim tvrdnjama, a Zelić je uzvratila da ipak treba provjeriti izdaje li Javna ustanova vinjete ili Grad Split i tko određuje kriterije.

Domazet je kazao kako je potreban treba pravilnik s jasnim kriterijima, a ne da odlučuje Bojan ili ravnatelj.

Nakon pauze Ivošević je izvijestio da će se vinjete regulirati aktom Javne ustanove, te da njihovi korisnici trebaju imati dokaz o legalnosti objekta.

Domazet je pitao Ivoševića hoće li taj akt Javne ustanove doći na Gradsko vijeće, na što mu je Ivošević odgovorio da  neće, sa čim se predsjedik Vijeća nija složio ustrajavši na jasnim kriterijima.

Ivica Puljak se ubacio tumačenjem da ovu odluku donosi Vijeće, a dalje će Javna ustanova. Ponovio je da je primarna odluka zbog Kašjuna.

image

Ivica Puljak

Nikola Brboleža/Cropix

- Tko misli da su mu povrijeđena prava, obratit će se institucijama da mu pomogne - rekao je Puljak.

Zelić je pitala zašto nije taksativno navedeno tko će moći proći rampu, na što je Puljak optužio da naknadno "soli pamet".

Puljak je i dalje tvrdio da svatko tko misli da su povrijeđena prava može i do UN-a boriti se.

Tomislav Šuta (HDZ) smatra da ne može Javna ustanova izdavati vinjete, nego Grad.

image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 13:07